Nowy probiotyk może zapobiec infekcjom jelita grubego

Autor: • Źródło: PAP10 sierpnia 2022 11:33

Zmodyfikowana probiotyczna bakteria, który reguluje metabolizm soli żółciowych w przewodzie pokarmowym, może przeciwdziałać zakażeniu bakterią Clostridioides difficile (CDI) i jej skutkom - informuje pismo „Nature Communications”.

Nowy probiotyk może zapobiec infekcjom jelita grubego
Nowy probiotyk może zapobiec infekcjom jelita grubego. Fot. Shutterstock
  • Zainfekowanie jelita grubego przez bakterię Clostridioides difficile prowadzi do zakaźnej biegunki
  • Większość przypadków CDI zaobserwowano u osób, które przyjmowały antybiotyki lub właśnie zakończyły terapię antybiotykową
  • Podawanie antybiotyków w leczeniu CDI powoduje zaburzenie równowagi mikrobiomu jelitowego, znane jako dysbioza
  • Może to zakłócać inne procesy mikrobiomu, takie jak metabolizm soli żółciowych
  • Z kolei rozregulowanie metabolizmu soli żółciowych potrafi aktywować uśpione spory Clostridioides difficile, powodując ciężką biegunkę i zapalenie jelita grubego lub ponowną infekcję CDI

Opracowano nowy probiotyk

Wykorzystując pospolity szczep bakterii E. coli, zespół naukowców z National University of Singapore Yong Loo Lin School of Medicine (NUS Medicine) kierowany przez prof. Matthew Changa, opracował probiotyk, który w razie wystąpienia zaburzeń równowagi mikrobiomu wywołanych przez antybiotyki może aktywować enzym regulujący metabolizm soli żółciowych. Probiotyk ten wykorzystuje "obwód genetyczny", na który składają się: genetycznie zakodowany czujnik, wzmacniacz i element wykonawczy.

Szczep E. coli został wybrany ze względu na jego udowodnione bezpieczeństwo u ludzi, a ponieważ należy do bakterii Gram -ujemnych, jest kompatybilny z obecną terapią CDI, która wykorzystuje antybiotyki skierowane przeciwko bakteriom Gram-dodatnim.

"Czujnik" bakterii wykrywa obecność kwasu sialowego, metabolitu jelitowego, który wskazuje na zaburzenia równowagi mikrobiomu. Aktywowany przez czujnik element wykonawczy wytwarza enzym, który może regulować metabolizm soli żółciowych i ogranicza "kiełkowanie" przetrwalników Clostridioides difficile, które wywołują CDI. Zespół uwzględnił również wzmacniacz, który wzmacnia aktywację przez czujnik i zwiększa produkcję enzymu, redukując kiełkowanie przetrwalników Clostridioides difficile o 98 proc.

Eksperymenty wykazały, że probiotyk znacznie obniżył CDI w modelach laboratoryjnych, o czym świadczy 100 proc. przeżywalność i lepsze wyniki kliniczne.

- Ta innowacja naukowa pozwala lepiej zrozumieć, w jaki sposób możemy kontrolować mikrośrodowisko w organizmie, bez konieczności bezpośredniego zabijania bakterii Clostridioides difficile, podawania dodatkowych leków lub stosowania inwazyjnych metod w celu pozbycia się infekcji" - wskazał prof. Chang, autor publikacji naukowej. - To przydatne, gdy rozważamy rozwój lub udoskonalenie przyszłych metod leczenia CDI.

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum