Jaja są zdrowe, dopóki nie smażymy ich na bekonie

Autor: rp.pl/Rynek Zdrowia • • 23 maja 2018 21:41

Wbrew powszechnej opinii jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Mogą je jeść bez obaw nawet osoby z nadwagą i chore na cukrzycę typu 2 - sugerują nowe badania.

Jaja są zdrowe, dopóki nie smażymy ich na bekonie. Fot. Nicolas Nova/Flickr CC BY 2.0

Najnowsze badania nad wpływem jedzenia jaj na zdrowie przeprowadzili badacze z Uniwersytetu w Sydney w Australii (Diabetes and Egg, DIABEGG, American Journal of Clinical Nutrition). Wynika z nich, że nawet osoby chore na cukrzycę typu 2 lub nią zagrożone mogą bezpiecznie jeść jaja, które - jak zauważają autorzy badań - są dla nich bardzo cennym i jednocześnie niskokalorycznym źródłem wartości odżywczych.

Wielu naukowców podkreśla, że spożycie cholesterolu w diecie ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu w surowicy krwi, a niektórzy wręcz twierdzą, że cholesterol zawarty w jajach może mieć pozytywny wpływ na zdrowie.

Choć jaja same w sobie, nawet spożywane w dużych ilościach, zdają się nie mieć negatywnego wpływu na zdrowie, to tłuszcz, który codziennie jemy wraz z jajkami - może mieć ogromne. Uczeni są zgodni co do tego, że najbardziej szkodzą nam żywność przetworzona i tłuszcze trans. Jajka nie są zatem niezdrowe, dopóki nie smażymy ich na bekonie, nie zjadamy do tego dużych ilości białego pieczywa, frytek, parówek i innych produktów współczesnej niezdrowej diety.

Dr Jyrki K. Virtanen, ekspert z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii, Kuopio, który również badał zdrowotne skutki diety bogatej w jaja, uważa, że to może być powód, dla którego niektóre badania naukowe, m.in. przeprowadzane w USA, wykazywały zależność między wysokim spożyciem jaj a większym ryzykiem zgonu z powodu powikłań sercowo naczyniowych.

Czytaj: www.rp.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum