Dieta bogata w soję może wzmacniać kości u kobiet

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 09 sierpnia 2018 15:55

Białko zawarte w soi może przeciwdziałać negatywnemu wpływowi, jaki menopauza wywiera na kondycję kości oraz na metabolizm kobiet - odkryli naukowcy University of Missouri.

Kobiety mogą polepszyć wytrzymałość swoich kości dodając do diety trochę produktów na bazie soi, takich jak tofu i mleko sojowe. Fot. Fotolia

Autorzy badania zwracają uwagę, że osteoporoza, zmniejszona aktywność fizyczna oraz przyrost masy ciała są poważnymi problemami zdrowotnymi kobiet w okresie menopauzy.

- Tymczasem my odkryliśmy, że wszystkie kobiety mogą polepszyć wytrzymałość swoich kości dodając do diety trochę produktów na bazie soi, takich jak tofu i mleko sojowe - mówi prof. Pamela Hinton, główna autorka badania. - Wierzymy również, że dieta oparta na soi może poprawić ogólny metabolizm kobiet po menopauzie.

Prof. Hinton wraz z prof. Victorią Vieira-Potter, współautorką pracy, badała wpływ diety opartej na soi i na kukurydzy na specjalnie przygotowane szczury laboratoryjne.

Połowę zwierząt poddano operacji usunięcia jajników, aby symulować warunki hormonalne podobne do tych, jakie panują w organizmach kobiet po menopauzie. Zwierzętom ograniczono też aktywność fizyczną. Druga grupa szczurów - z prawidłowo funkcjonującymi jajnikami - stanowiła kontrolę. Następnie porównano wpływ diety bogatej w soję i ubogiej w soję (za to opartej na kukurydzy) na wytrzymałość kości i funkcje metaboliczne zwierząt w obu grupach.

Okazało się, że kości piszczelowe szczurów, które były karmione soją, były wyraźnie mocniejsze niż piszczele zwierząt karmionych dietą na bazie kukurydzy. I to niezależnie od poziomu hormonów jajników. Ponadto naukowcy odkryli, że dieta na bazie soi poprawia również funkcję metaboliczną szczurów - zarówno tych z jajnikami, jak i bez nich.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum