Żywność bez glutenu? To nie jest dieta dla zdrowych

Autor: PAP/ Rynek Zdrowia • • 24 lutego 2015 09:12

Wszystko wskazuje na to, że moda na żywność bezglutenową wśród osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, czyli celiakię, przeminie, ale i tak rynek będzie rósł. Okazało się jednak, że nie jest to dieta dla zdrowych - czytamy w "Pulsie Biznesu".

Żywność bez glutenu? To nie jest dieta dla zdrowych

Jak podaje Euromonitor International, w ciągu pięciu lat jej światowa sprzedaż urosła o 75 proc. do 2,1 mld dolarów (wartość żywności paczkowanej w 2013 r.). W ubiegłym roku za ponad 6 tys. ton paczkowanej żywności bezglutenowej Polacy zapłacili 113 mln zł.

Tymczasem autor badań, które wykazały - skutecznie przez amerykańskie gwiazdy rozpropagowane - rewelacyjne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych (świetne samopoczucie, brak niestrawności i wiele innych) postanowił je powtórzyć i w efekcie przyznał, że poprzedni wynik był błędny.

Jednak, zdaniem cytowanych przez gazetę ekspertów, rozwoju tego rynku nic nie powstrzyma, a wg Euromonitora w Polsce będzie on rósł w najbliższych latach o 5-6 proc. pod względem wolumenu i poniżej 4 proc. pod względem wartości rocznie.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum