Wyniki ankiety: złe odżywianie w pracy - tu zaczyna się nadwaga

Autor: Życie Warszawy, SA/Rynek Zdrowia • • 18 maja 2010 12:06

Prawie 60 proc. Polaków nieprawidłowo odżywia się w pracy

U wielu ludzi otyłość zaczyna się w pracy.

Jednocześnie prawie 70 proc. ankietowanych uważa, że siedzący tryb pracy przede wszystkim w biurze przeszkadza w utrzymaniu szczupłej sylwetki, a poza pracownikami biurowymi narażeni są na otyłość kierowcy zawodowi (54,1 proc.) oraz politycy (32,9 proc.).

Najmniejszy odsetek wskazań otrzymali tu dziennikarze (3,3 proc.) oraz artyści (4,1 proc.).

Jako przyczyny otyłości naukowcy najczęściej wymieniają brak aktywności fizycznej i żywienie się wysoko przetworzonymi produktami.

Potwierdzają to badania. Jedynie 23,8 proc. Polaków unika żywności typu fast food i zaledwie 4,7 proc. respondentów korzysta z rozwiązań wymagających ruchu, takich jak spacer do pracy z dalszego przystanku, dalej położonego parkingu (4,7 proc.) czy wchodzenie po schodach.

Zaledwie 21,4 proc. zabiera ze sobą jedzenie przygotowane w domu. Reszta korzysta z żywości typu fast food.

Badanie na grupie losowej 1107 Polaków w wieku 15 lat i więcej przeprowadziła firma badawcza PBS DGA na zlecenie spółki Krotex - Poland, organizatora akcji „Chitinin Extra. Lżej w pracy”.

Akcja ma na celu edukowanie Polaków, jak dbać o zdrową sylwetkę w pracy, a tym samym zapobiec problemom wynikającym z nadwagi i otyłości.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum