Wrocław: ten projekt ma zmienić nawyki żywieniowe mieszkańców miasta

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 24 stycznia 2020 14:00

Samorząd Wrocławia, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Fundacja Ekorozwoju biorą udział w finansowanym ze środków unijnych projekcie FoodSHIFT2030, który ma się przyczynić do zmiany nawyków żywieniowych mieszkańców stolicy Dolnego Śląska.

Fot. archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Projekt FoodSHIFT2030 jest finansowany ze środków unijnych w ramach programu Horyzont 2020. Bierze w nim udział dziewięć miast, które w ramach tzw. "laboratoriów" będą testować innowacyjne rozwiązania globalnych problemów. Oprócz Wrocławia projekt jest też realizowany w Atenach, Awinionie, Barcelonie, Braszowie, Berlinie, Kopenhadze oraz Ostendzie.

Partnerem samorządu Wrocławia jest w tym projekcie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Fundacja Ekorozwoju.

Małgorzata Świąder z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreśla, że globalne problemy, takie jak wyżywienie, należy rozwiązywać lokalnie. - Miasta nie są w stanie same się wyżywić, stąd dobrze jest znać otoczenie, zweryfikować lokalnych i regionalnych producentów, grupy produktów oraz produkty, które są dostępne w najbliższym otoczeniu czyli w tzw. strefie żywicielskiej miasta - powiedziała Świąder.

Projekt będzie realizowany do 2023 r. W tym czasie mieszkańcy Wrocławia otrzymają m.in. informacje o tym, gdzie i jacy producenci w okolicy wytwarzają żywność zgodnie ze standardami niskoemisyjnej produkcji.

W ramach przedsięwzięcia lokalni producenci żywności mają zaś otrzymać wsparcie merytoryczne, dotyczące tworzenia sieci powiązań między nimi a konsumentami.

Opracowane mają zostać też procedury zakładania w mieście tzw. ogrodów społecznych. To jeden z elementów miejskiego rolnictwa, który może stać się dla mieszkańców źródłem warzyw, ziół czy owoców. W założeniach projektu grupy mieszkańców zainteresowane prowadzeniem takich ogrodów mają otrzymać wsparcie w postaci narzędzi, sadzonek czy porad ekspertów. Pilotażowe ogrody maja powstać przy wrocławskich szkołach.

Zaplanowano również prowadzenie specjalnych warsztatów, dla osób, które będą chciała zaangażować się w rozwijanie miejskiego rolnictwa.

Monika Onyszkiewicz z Fundacji EkoRozwoju podkreśliła, że celem projekt FoodSHIFT2030 jest m.in. podniesienie świadomości mieszkańców miasta, promocja lokalnych, krótkich łańcuchów dostaw czy integracja lokalnych przedsiębiorców. - Ale to też zachęta do zmiany diety na bardziej roślinną - dodała Onyszkiewicz.

Projekt jest finansowany z programu Horyzont 2020. Na Dolnym Śląsk z tego programu realizowanych jest obecnie 97 projektów, w które zaangażowanych jest 60 organizacji, w tym uczelnie wyższe.

Na Dolnym Śląsku w zdobyciu pieniędzy na badania naukowe w ramach programu Horyzont 2020 bezpłatnie pomaga Regionalny Punkt Kontaktowy przy Politechnice Wrocławskiej Wrocławskim Centrum Transferu Technologii. 

Piotr Doczekalski (PAP)

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum