PAP/Rynek Zdrowia | 26-11-2014 16:29

Wielorazowe torby na zakupy mogą być siedliskiem bakterii

Wielorazowe torby na zakupy mogą ulegać skażeniu bakteriami Campylobacter, obecnymi na opakowaniach z mięsem drobiowym - ostrzega serwis BBC News/Health.

Fot. Archiwum

Mięso drobiowe - a także inne rodzaje mięsa - często skażone jest bakteriami Campylobacter, powodującymi pospolite zatrucia pokarmowe, którym towarzyszy biegunka. W Wielkiej Brytanii dochodzi do 280 tys. takich zatruć rocznie, z czego około 100 kończy się zgonem (przede wszystkim małych dzieci i osób z grup szczególnego ryzyka).

Według Food Standards Agency (FSA) aż 59 proc. sprzedawanego w sklepach mięsa drobiowego zawiera bakterie Campylobacter. Brytyjskie badania prowadzone zarówno w supermarketach, jak i w mniejszych sklepach wykazały, że można je niekiedy (w 4 proc. przypadków) znaleźć także na zewnątrz opakowań paczkowanego drobiu. Stamtąd mogą się przedostać na powierzchnię torby na zakupy i skazić inne przenoszone w niej produkty żywnościowe, przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

Eksperci z Food Standards Agency zalecają, aby wielorazowych toreb używać w sposób przemyślany, rezerwując jedną wyłącznie do przenoszenia surowego mięsa i ryb. Jednorazowe "reklamówki" należy natomiast wyrzucać, jeśli nastąpił wyciek płynu z surowego mięsa.