×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

WHO: co roku 420 tys. ludzi umiera po spożyciu zakażonej żywności

Autor: PAP/Rynek Zdrowia03 grudnia 2015 17:01

Około 420 tys. ludzi, w tym 125 tys. dzieci poniżej piątego roku życia, umiera co roku z powodu chorób będących wynikiem spożywania zakażonej żywności - ostrzegła Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w opublikowanym w czwartek (3 grudnia) raporcie.

WHO: co roku 420 tys. ludzi umiera po spożyciu zakażonej żywności
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Na choroby przenoszone droga pokarmową rocznie zapada ok. 600 mln ludzi. 

Analiza chorób, wywoływanych przez 31 rodzajów bakterii, wirusów, pasożytów, toksyn lub substancji chemicznych znajdujących się w żywności, wykazała, że najwięcej ludzi umiera z tego powodu w Afryce i Azji Południowo-Wschodniej.

Zdaniem WHO szczególnie dużym problemem jest spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa, świeżych płodów rolnych i nabiału.

Wśród najczęściej występujących chorób przenoszonych drogą pokarmową są dur brzuszny i zapalenie wątroby typu A.

Dyrektor generalna WHO Margaret Chan zaapelowała do rządów państw świata o podjęcie większych starań w sprawie zapewnienia bezpieczeństwa żywności. 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    Najnowsze