Unia zapłaci za owoce i warzywa dostarczane do szkół
Ministrowie rolnictwa państw UE zaaprobowali 19 listopada nowy unijny program mający na celu bezpłatne dostarczanie owoców i warzyw uczniom, którego koszty w wysokości 90 mln euro rocznie ma pokrywać budżet UE.
Program "owoce w szkole" ma na celu wyrabianie dobrych nawyków żywieniowych u młodych osób. Te nawyki, przekonuje inicjatorka programu - komisarz ds. rolnictwa Marianne Fischer Boel, utrzymują się w późniejszych latach życia.
- Zbyt wiele dzieci spożywa za mało owoców i warzyw, nie zdając sobie sprawy, jak są one smaczne. Wystarczy przejść się którąkolwiek z głównych ulic w Europie, by uświadomić sobie rozmiar problemów, którym musimy stawić czoła w związku z nadwagą dzieci. Teraz możemy podjąć działania, by temu zaradzić - powiedziała Fischer Boel, ciesząc się z aprobaty programu przez ministrów.
Udział w programie nie jest obowiązkowy, ale - jak zapewnił minister rolnictwa Marek Sawicki - "Polska jest bardzo zainteresowana tym programem."
- Każde działania o charakterze promocyjnym budowania dobrych przyzwyczajeń konsumpcyjnych jest mile widziane – powiedział dziennikarzom Sawicki. Jego zdaniem program będzie też mieć pozytywne skutki dla polskich producentów owoców.
Polsce zależy bowiem, by w szkołach rozprowadzono przede wszystkim owoce świeże i z lokalnych rynków, a nie soki czy koncentraty sprowadzane z odległych zakątków świata.
Program skierowany jest do uczniów w wieku 6-10 lat, których w Polsce jest 2,128 mln, co stanowi 8,2 proc. wszystkich dzieci w UE w takim przedziale wiekowym. A to oznacza, że jeśli wszystkie kraje UE wystąpią o pełny udział w programie, to Polska teoretycznie może otrzymać około 8 proc. z 90 mln euro na dożywianie dzieci owocami i warzywami.
W UE nadwagę ma około 22 mln dzieci. Ponad 5 mln z nich cierpi na otyłość, przy czym przewiduje się, że liczba ta będzie rosnąć każdego roku o 400 tys.
KE podkreśla, że eksperci są zgodni co do tego, że zdrowe odżywianie może odegrać dużą rolę w zmniejszaniu odsetka osób otyłych oraz redukcji ryzyka poważnych problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia oraz cukrzyca typu 2.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca codzienne spożycie 400 gramów owoców i warzyw netto na osobę. Większość Europejczyków nie osiąga tego celu, a tendencja zniżkowa jest szczególnie widoczna u młodych ludzi.
Komisja zadeklarowała kwotę 90 mln euro rocznie na dostawy owoców i warzyw do szkół z budżetu UE. Rządy będą mogły zdecydować, czy chcą uczestniczyć w programie czy nie. Programy będą współfinansowane zgodnie z podziałem 50/50 lub 75/25 w najbiedniejszych regionach UE (o niższym poziomie PKB na mieszkańca). Państwa członkowskie będą mogły oczywiście dołożyć dodatkowe środki pieniężne, jeśli taka będzie ich wola.
Rozpoczęcie programów przewidziano na rok szkolny 2009/2010.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)