
Każdy z nas ma do odegrania istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. Świadomy konsument powinien przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania produktów spożywczych - podkreśla w Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności Główny Inspektorat Sanitarny.
Podstawowe zasady, których należy przestrzegać to, według rzecznika GIS Jana Bondara, m.in. mycie rąk, czyszczenie powierzchni i sprzętów wykorzystywanych do przygotowywania jedzenia, oddzielanie żywości surowej od ugotowanej oraz utrzymywanie produktów i potraw w odpowiedniej temperaturze.
- Tematem przewodnim dnia jest "Bezpieczeństwo żywności, biznes każdego", a głównym przesłaniem - zwrócenie uwagi, iż bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, przemysłu spożywczego, producentów i konsumentów oraz, że w jego zapewnianiu każdy ma do odegrania jakąś rolę - wyjaśnił Bondar.
Sanepid akcentuje, że bezpieczeństwo żywności jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie i życie człowieka.
Najważniejsze zasady postępowania to tzw. pięć kroków do bezpieczniejszej żywności: utrzymuj czystość, oddzielaj żywność ugotowaną od surowej, gotuj dokładnie, utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze oraz używaj bezpiecznej wody i żywności.
Szczegółowe zalecenia to m.in.: myj ręce przed kontaktem z żywnością; myj ręce po wyjściu z toalety; myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania posiłków; oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności; do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek; gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso i jaja; odgrzewaną żywność przed spożyciem podgrzej do temperatury powyżej 70 stopni C.
Kolejne zalecenia to: nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny; wszystkie łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce; nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia; nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej, zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych; chroń kuchnię i żywność przed owadami i zwierzętami.
Rzecznik GIS przypomina, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą urzędowe kontrole żywności, które mają na celu weryfikację, czy przedsiębiorca postępuje zgodnie z przepisami, jak również działania informacyjne i edukacyjne w zakresie informowania konsumentów o zagrożeniach dotyczących żywności. W razie stwierdzenia lub podejrzenia zagrożenia zdrowia ludzi podejmowane są niezwłocznie działania w celu wyeliminowania zagrożenia przez zabezpieczenie kwestionowanego produktu i/lub wycofanie go z obrotu.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- NASTĘPNA »
CZYTAJ TAKŻE
- 10:05 Dzienny raport MZ: nieco powyżej 1,4 tys. wykorzystywanych respiratorów
- 10:00 NFZ: zmiany zasad sprawozdawania i rozliczania świadczeń związanych z Covid-19
- 09:45 MZ: projekt rozporządzenia ws. wydłużenia terminu rozliczeń świadczeniodawców z NFZ
- 09:25 Dworczyk: umowa na zakup szczepionek wynegocjowana przez KE pozostawia wiele do życzenia
- 09:05 GIF wycofuje z obrotu serię ampułek Biodacyny
- 08:50 Rzecznik rządu: jeszcze dziś o zaostrzeniach, które będą obowiązywały od 1 lutego
- 08:35 Warmińsko-Mazurskie: policja odzyskała skradzione szczepionki
- 08:15 Dworczyk: trzeba iść w kierunku lekkiego rozluźnienia pewnych obostrzeń; to musi być...
- 08:01 Bielsko-Biała: szpital wojewódzki zawiesił decyzję o wznowieniu porodów rodzinnych
- 07:31 Słowacja: posiadanie negatywnego testu warunkiem wyjścia z domu
- 07:00 Zmiany na języku, dłoniach i stopach u 25-40 proc. zakażonych koronawirusem
- 05:55 Domowa wentylacja mechaniczna ratuje nie tylko życie, ale i szpitale
- 1 Liczba zakażeń koronawirusem w Polsce wynosi 1 489 512, zmarło 36 054 pacjentów
- 2 Lekarz: po zaszczepieniu się "wrzuciłem na luz". To może być woda na młyn dla antyszczepionkowców
- 3 System szpitalnej oceny technologii medycznych położy kres nietrafionym inwestycjom?
- 4 MZ: ponowna zmiana standardu organizacyjnego teleporady w POZ - projekt rozporządzenia
- 5 Rzecznik MZ zapowiada bon na podstawową diagnostykę - to plan odbudowy zdrowia Polaków
- 6 Stanowisko konsultanta krajowego ws. szczepień przeciwko Covid-19 u pacjentek z nowotworami ginekologicznymi
- 7 NIPiP pisze do ministra: potrzebne pilne wznowienie szczepień w grupie zero
- 8 RPP: dochodzenie roszczeń związanych ze szczepieniami na drodze sądowej jest teoretyczne
- 9 Niedzielski apeluje o niekupowanie szczepionek przeciwko COVID-19: to ogromne ryzyko
- 10 Dworczyk i Niedzielski: analizujemy zakupy szczepionek poza mechanizmem europejskim
- 11 Adam Niedzielski: jestem za utrzymaniem obecnych restrykcji
- 12 Badanie serologiczne w Krakowie: niemal 50 proc. nauczycieli przeszło COVID-19 nie wiedząc o tym
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych