Stare szwedzkie mięso może wywoływać BSE?

Autor: TVN/Rynek Zdrowia • • 28 września 2009 19:07

Mięso sprowadzone ze Szwecji stanowi poważne zagrożenie dla polskich konsumentów - twierdzą przedstawiciele polskich służb sanitarnych, którzy zakazali sprzedaży 26 - letnich puszek w naszym kraju.

Stare szwedzkie mięso może wywoływać BSE?
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Jedzenie tego mięsa może grozić zachorowaniem na chorobę wściekłych krów – podaje TVN, powołując się na opinię Józefa Jagódki, powiatowego lekarza weterynarii w Gorzowie Wielkopolskim.

Na polskim rynku sprzedano blisko 200 ton szwedzkiego mięsa, uznanego przez lekarza weterynarii za zagrożone BSE. Mięso trafiło do 12 zakładów garmażeryjnych, a produkty z tego mięsa do sklepów spożywczych, szkół, szpitali i przedszkoli.

Jak twierdzi Józef Jagódka, mięso należało zniszczyć. Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Gorzowie Wielkopolskim nie dopuścił go na rynek z powodu braku pewnych metod diagnostycznych, które wykluczyłyby obecność czynników wywołujących BSE. W jego opinii, każdy kto je zjadł. jest zagrożony zachorowaniem przez najbliższe 30 lat.

Zdania na temat zagrożenia dla zdrowia starego mięsa są podzielone. Jeśli w Gorzowie Wielkopolskim uznano, że jest ono niebezpieczne dla zdrowia, to np. małopolski sanepid zapewnia, że Polacy mogą jeść ten 27 - letni produkt, ponieważ nie stwierdzono w nim obecności metali ciężkich ani żadnego zagrożenia mikrobiologicznego.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    Najnowsze