Skażone dioksynami przetwory mięsne są wycofywane z rynku

Autor: onet.pl/ Kurier Lubelski/Rynek Zdrowia • • 13 stycznia 2009 13:06

Od grudnia ub.r. trwa wycofywanie z rynku przetworów mięsnych i smalcu skażonych dioksynami zawartymi w wieprzowinie sprowadzonej z Irlandii.

Do sklepów i hurtowni w 12 województwach trafiły m.in. skażone pasztety.

- Kolejne produkty mogą być wykrywane, ponieważ część z nich ma bardzo długie terminy przydatności i wciąż może leżeć w magazynach sklepów - mówi Jan Sławomirski, wojewódzki lekarz weterynarii w Lublinie.

Służby sanitarne przypominają jednocześnie, że dioksyny są trujące po spożyciu bardzo dużej ilości zanieczyszczonego mięsa. To praktycznie nie stwarza zagrożenia dla konsumentów.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum