Sanepid uczy jak unikać zakażenia podczas powodzi

Autor: GIS, IAR/Rynek Zdrowia • • 20 maja 2010 11:44

Sanepid przygotował ulotki, które informują o zapobieganiu chorobom zakaźnym, a także o zachowaniu bezpieczeństwa przy spożywaniu żywności w czasie powodzi.

Aby uniknąć zakażenia zarazkami, które są przenoszone w wodzie należy odkazić wapnem chlorowanym zalane powodzią studnie i ujęcia wodne, przy użyciu chemicznych środków czyszczących należy także odkazić pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze.

Szczególnie należy zadbać o czystość toalet. Wodę, która służy do picia, płukania owoców i warzyw czy nawet do mycia zębów należy zawsze gotować.

Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia z produktami gotowymi do spożycia. Konieczne jest także częste i dokładne mycie rąk.

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca także służbom sanitarnym prowadzenie nadzoru nad ujęciami wody, wzmożenie kontroli w zakresie nadzoru nad wodą i żywnością.

Zaleca również wzmożenie nadzoru nad stałymi nosicielami duru brzusznego oraz dezynfekowanie szamb i dołów kloacznych, z których te osoby korzystały.

Wprowadzenie nadzoru jest też niezbędne nad cmentarzami. W przypadku ich zalania konieczne będzie podjęcie działań przeciwepidemicznych.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum