Sanepid skontrolował warunki przygotowywania żywności w nadmorskich kurortach

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia • • 22 sierpnia 2019 11:24

Jak co roku podczas wakacji Sanepid przeprowadził kontrole dot. m.in. warunków przygotowywania i przechowywania żywności w nadmorskich kurortach. Nieprawidłowości nie zabrakło.

Sanepid skontrolował warunki przygotowywania żywności w nadmorskich kurortach
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

W ramach nadzoru nad wypoczynkiem dzieci i młodzieży na koloniach i obozach, pracownicy inspekcji sanitarnej skontrolowali 361 turnusów, na których wypoczywało 21 359 uczestników - informuje Gazeta Wyborcza.

W przypadku kolonii i obozów pierwsze zatrucie zanotowano w czerwcu w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy. Zachorowały 223 osoby w tym 184 to dzieci do lat 14. Przyczyną był norowirus. Hospitalizowano czworo dzieci (przed 14. rokiem życia). W lipcu ognisko zatrucia pokarmowego zanotowano na turnusie rehabilitacyjno-wypoczynkowym w Sarbinowie. Zachorowało 41 osób, w tym 3 dzieci do lat 14. Nie wiadomo, jaka była przyczyna zatrucia.

Trzeci przypadek również zanotowano w lipcu. Zatruły się dzieci, młodzież oraz personel przebywający na kolonii w internacie w Kołobrzegu - łącznie 37 osób (w tym 31 dzieci do lat 14). Nie wiadomo jeszcze, dlaczego doszło do zatrucia.

Sanepid przeprowadził również kontrole w lokalach działających całorocznie oraz w obiektach typowo sezonowych, jak np. stoiska z lodami, czy punkty małej gastronomii. Kontroli poddano 1407 takich obiektów. Na 214 osób (odpowiedzialnych za nieprawidłowości) nałożono mandaty w łącznej kwocie 62950 zł.

Więcej: gorzow.wyborcza.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    Najnowsze