
Żywność we Włoszech uchodzi za najbezpieczniejszą na świecie - to wnioski z raportu przedstawionego w Ministerstwie Zdrowia w Rzymie. Skrupulatne kontrole - w ub.r. było ich 800 tysięcy - są reakcją na wysokie ryzyko importu taniej, groźnej dla zdrowia żywności.
Podczas kontroli przeprowadzonych przez różne włoskie służby, między innymi przez specjalny oddział karabinierów ds. fałszowania żywności, stwierdzono nieprawidłowości w 9,5 proc. barów, restauracji oraz zakładów produkcyjnych i placówek handlowych.
- Zebrane dane wskazują, że jesteśmy najlepsi na świecie w dziedzinie bezpieczeństwa żywności - podkreślił w czwartek (18 lipca) w Ministerstwie Zdrowia w Rzymie dowódca komórki karabinierów NAS, Cosimo Piccinno.
Przedmiotem inspekcji był stan higieniczny na wszystkich etapach produkcji i sprzedaży, ale także np. zawartość szkodliwych substancji chemicznych czy antybiotyków w żywności.
Przy okazji zauważono, że we Włoszech liczba takich kontroli jest dwa razy wyższa od wymaganej w UE. Im jest ich więcej, tym bardziej spada liczba przypadków oszustw i innych przestępstw w produkcji żywności oraz w handlu.
Analizując przedstawione dane włoski związek rolników Coldiretti zwrócił uwagę, że we Włoszech największym problemem jest wciąż zagrożenie związane z napływem taniej żywności z zagranicy, przede wszystkim z krajów spoza UE. Wśród nich znajdują się Chiny, Indie i Turcja.


CZYTAJ TAKŻE
- ND, 17:56 Austria: władze wstrzymały szczepienia preparatem AstraZeneca
- ND, 16:26 Prof. Maksymowicz: szczepionka Sputnik V? To nie jest gorszy produkt niż ropa naftowa z Rosji!
- ND, 15:55 11 marca uzdrowiska wznawiają działalność, także na Warmii i Mazurach
- ND, 14:59 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- ND, 13:57 Tabela bez zmian: Polska na 14. miejscu pod względem liczby zakażeń koronawirusem
- ND, 12:41 Naukowcy o "dobrym" cholesterolu: jego duże cząsteczki mogą zwiększać ryzyko zawału
- ND, 11:49 Wrocław: USK ma nowoczesny system oczyszczający powietrze na oddziale położniczym
- ND, 10:48 MZ: dobowy spadek liczby zakażeń w kraju, znowu najwięcej na Mazowszu. Rośnie liczba zajętych łóżek
- ND, 10:32 Najnowsze dane o koronawirusie w Polsce
- ND, 09:32 Michał Bulsa: MZ wydłużając odstępy między dawkami szczepień ładuje lekarzy na minę
- ND, 09:01 Badacze: stosowanie jednej dawki szczepionki przeciw Covid-19 to poruszanie się na ślepo
- ND, 08:13 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 1 Koronawirus w Polsce: 1 794 914 potwierdzonych zakażeń, zmarło 45 285 pacjentów
- 2 W szpitalach przybywa młodych pacjentów z Covid-19. Będzie jeszcze gorzej?
- 3 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- 4 Pomorskie też objęte lockdownem. Zamknięte zostaną m.in. kina, hotele, teatry, baseny
- 5 Minister zdrowia: teleporady były nadużywane, dlatego ograniczamy ich stosowanie
- 6 Kraska apeluje: nie leczmy się tlenem na własną rękę! Pandemia nabiera rozpędu
- 7 Sośnierz: Polska nie walczy z pandemią COVID-19, ale rozpaczliwie się przed nią broni
- 8 Minister zdrowia o pielęgniarkach: tak wygląda spadek zachorowań na Covid-19 w tej grupie
- 9 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 10 Szef MZ o drugiej dawce szczepionki w innym terminie. "Nie ma jeszcze żadnej decyzji"
- 11 MZ informuje o wydłużonych odstępach między dawkami szczepień przeciw COVID-19
- 12 Lekarze: wydłużenie odstępów między dawkami szczepień może być niezgodne z prawem
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych