RPP do GIS ws. kontroli jakości żywienia w szpitalach

Autor: Rzeczpospolita/RynekZdrowia • • 01 lutego 2016 11:42

Rzecznik Praw Pacjenta Krystyna Kozłowska zwróciła się do Głównego Inspektora Sanitarnego o zlecenie podległym jednostkom sanepidu kontroli posiłków podawanych w szpitalach w całej Polsce.

Obiekcje pacjentów budzą przede wszystkim zbyt małe porcje, zimne posiłki, brak urozmaiconego menu Fot. Archiwum RZ

Zastrzeżenia pacjentów do jakości żywności w szpitalach pojawiają się regularnie w zgłoszeniach kierowanych do Biura RPP. W ostatnim roku było ich blisko 90. Dla porównania: w 2013 r. takie zgłoszenia były sporadyczne - informuje Rzeczpospolita.

Obiekcje pacjentów budzą przede wszystkim zbyt małe porcje, zimne posiłki, brak urozmaiconego menu oraz niedostosowanie diety do choroby pacjenta (np. dieta cukrzycowa, bezglutenowa czy wątrobowa).

Liczba zgłoszeń rośnie wraz z popularnością w serwisach społecznościowych stron, na których publikowane są zdjęcia szpitalnych posiłków. Pacjenci, widząc, że niektóre szpitale żywią lepiej, zaczynają walczyć o podniesienie standardów także tam, gdzie sami się leczą.

GiS informuje, że kontrola jakości posiłków szpitalnych nie leży w jego kompetencjach. Poinformował też o podpisaniu porozumienia z Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wspólnie będą sprawdzać, czy np. zgadza się waga podawanych porcji. Chcą także zwiększyć nadzór nad firmami kateringowymi dostarczającymi żywność do szpitali.

Więcej: www.rp.pl

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum