PTA: wzrasta częstość anafilaksji

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 12 kwietnia 2015 11:26

Na całym świecie notuje się niespotykany wcześniej wzrost zapadalności na choroby alergiczne. W Europie w ciągu ostatnich 10 lat zapadalność na alergie pokarmowe zwiększyła się dwukrotnie - informuje Polskie Towarzystwo Alergologiczne z okazji Światowego Tygodnia Alergii.

PTA: wzrasta częstość anafilaksji

Światowy Tydzień Alergii zaczyna się w poniedziałek (13 kwietnia). Na astmę choruje od 12 do 16 proc. Polaków.

W Światowym Tygodniu Alergii PTA chce zwrócić uwagę m.in. na anafilaksję, alergię na pokarmy oraz procedurę immunoterapii.

Anafilaksja to gwałtownie rozwijająca się, potencjalnie śmiertelna reakcja alergiczna związana z działaniem różnych alergenów. U dzieci i młodzieży anafilaksję wywołują najczęściej pokarmy (głównie białka mleka krowiego, jaja kurzego i orzechy arachidowe), u osób dorosłych zaś użądlenia błonkówek, do których należą m.in. pszczoły i osy, oraz leki.

Szybkie rozpoznanie anafilaksji jest kluczem do zahamowania prowadzących do wstrząsu zaburzeń, ponieważ każda sekunda opóźnienia w podaniu najważniejszego leku w anafilaksji, jakim jest adrenalina w iniekcji domięśniowej, zmniejsza szanse na uratowanie życia chorego.

W ostatniej dekadzie częstość występowania anafilaksji wzrosła kilkukrotnie, zwłaszcza wśród najmłodszych.

Jak zauważa PTA, w ostatnich latach we wszystkich rejonach świata notuje się niespotykaną wcześniej tendencję do wzrostu zapadalności na choroby alergiczne związane z nadwrażliwością na pokarm. W Europie w ciągu ostatnich 10 lat zwiększyła się ona dwukrotnie, a alergeny pokarmowe są najczęstszą przyczyną wstrząsów anafilaktycznych, zwłaszcza u dzieci.

"Alergia pokarmowa, z punktu widzenia diagnostycznego, stanowi najtrudniejszy problem, przed jakim stoi współczesna alergologia. Powodem trudności jest m.in. brak jednej, uniwersalnej metody badawczej, różnorodność i zmienność siły uczulającej pokarmów, różne drogi ich przenikania, warunki przechowywania żywności czy zjawisko reakcji krzyżowych między różnymi alergenami" - informuje PTA.

Jedną z możliwości przeciwdziałania negatywnym skutkom alergii jest immunoterapia alergenowa. To metoda leczenia o działaniu przeciwzapalnym i regulującym układ immunologiczny osoby uczulonej, a także prewencyjnym pod kątem nabywania alergii na nowe alergeny oraz ujawnienia się objawów astmy u osób z objawami alergicznego nieżytu nosa.

"Współczesna diagnostyka i terapia chorób alergicznych stoi na wysokim poziomie, także w Polsce. Jesteśmy w stanie wcześnie rozpoznać i prawidłowo kontrolować choroby alergiczne tak skutecznie, że chorzy nie odczuwają negatywnych skutków astmy, alergicznego nieżytu nosa, alergii na pokarmy czy innych dolegliwości alergicznych" - podkreśla PTA.

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum