Niemcy wycofują jaja zatrute fipronilem

Autor: Radio Zet/Rynek Zdrowia • • 14 czerwca 2018 12:51

Niemcy wycofują ze sprzedaży pochodzące z holenderskich ekologicznych hodowli jaj, które zostały dostarczone na rynki pomiędzy 17 maja a 4 czerwca. Wykryto w nich bowiem zwiększoną ilość toksycznego insektycydu - fipronilu.

Wycofane jaja pochodzą z holenderskich... ekologicznych hodowli jaj. Fot. archiwum (zdj. ilustracyjne)

Stosowanie fipronilu w Unii Europejskiej jest zabronione podczas produkcji żywności. Środek ten może być jednak używany u zwierząt domowych, ponieważ skutecznie zwalcza wszy, kleszcze, roztocza i pchły. Nie wolno go jednak podawać m.in. kurczętom i kurom, których mięso lub jajka mogą być spożywane przez ludzi.

Zwiększoną ilość fipronilu w holenderskich jajkach sprowadzonych do Niemiec potwierdziły testy przeprowadzone w regionie Vecht (w Dolnej Saksonii). Obecnie z niemieckiego rynku wycofywanych jest, aż 73 tys. sztuk jajek zawierających ten insektycyd. Urząd ds. Rolnictwa Dolnej Saksonii uspokaja, że nie doszło do zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi.

Pozostałości insektycydu nieznacznie przekroczyły dopuszczalne normy (0,005 mg/kg) i, jak twierdzą eksperci, były znacznie niższe od wskaźników stanowiących zagrożenie dla zdrowia ludzi. Najwyższe parametry dotyczące fipronilu wykazały maksymalnie 0,019 mg/kg.

To kolejny już taki incydent holenderskich właścicieli farm drobiu. W ubiegłym roku kilka krajów Europejskich musiało wycofać ze sprzedaży miliony jaj pochodzących z holenderskich i belgijskich ferm, w których zidentyfikowano poziom fipronilu niebezpieczny dla zdrowia konsumentów.

Więcej: zdrowie.radiozet.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum