PAP/Rynek Zdrowia | 11-10-2019 13:12

Niemcy: niedożywieni pacjenci klinik i domów opieki

Eksperci z Niemieckiego Towarzystwa ds. Żywienia (DGE) biją na alarm. Z opublikowanego właśnie przez nich raportu wynika, że spora część pacjentów klinik i pensjonariuszy domów opieki jest niedożywiona.

Fot. Fotolia

Wyniki badań wskazują, że w niemieckich klinikach do 30 proc. pacjentów nie otrzymuje wystarczającej ilości jedzenia. W domach opieki odsetek ten wynosi 25 proc.

"Istnieje korelacja między spadkiem ilości jedzenia, pogarszającym się stanem odżywienia a wzrostem śmiertelności i wydłużenia się czasu przebywania w szpitalu" - pisze DGE w oświadczeniu opublikowanym na stronie internetowej w czwartek (11 października).

Opublikowany raport, to efekt kompleksowych, zakrojonych na szeroką skalę badań przeprowadzonych przez Instytut Biomedycyny Wieku Podeszłego (IBA) Uniwersytetu Erlangen i Norymbergi we współpracy z DGE. Projektowi patronowało niemieckie ministerstwo rolnictwa i żywienia.

"Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na pilną potrzebę podjęcia działań. Należy poprawić sytuację dotyczącą diety w niemieckich klinikach i domach opieki, żeby nie dopuszczać do niedożywienia pacjentów" - powiedziała Dorothee Vokert z IBA.

Niemcy wypadają w tej dziedzinie wyraźnie gorzej na tle innych krajów europejskich.

W 2018 roku jedynie 10 proc. niemieckich klinik i 30 proc. domów miało wśród zatrudnionych specjalistów dietetyków. Średnia europejska z kolei wynosi odpowiednio - 63 proc. i 86 proc.