MZ ws. substancji wzbogacających dodawanych do żywności
W piątek (18 maja) ukazał się projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności. Na mocy rozporządzenia zakłady przetwórstwa spożywczego nie będą musiały stosować w produkcji soli bądź tłuszczów wzbogacanych.
W związku z licznymi zapytaniami przedsiębiorców dotyczącymi obowiązku wzbogacania soli i tłuszczów, nieprzeznaczonych bezpośrednio do stosowania przez konsumenta finalnego, (m.in przez zakłady przetwórstwa spożywczego) doprecyzowane, że sól i tłuszcze przeznaczone do stosowania przez konsumenta finalnego wzbogaca się w witaminy bądź składniki mineralne. Oznacza to, że zakłady przetwórstwa spożywczego nie muszą stosować w produkcji soli bądź tłuszczów wzbogacanych.
W projektowanym rozporządzeniu zaproponowany został również przepis dotyczący przeliczania minimalnej ilości witamin i składników mineralnych w odniesieniu do napojów.
Środki spożywcze wzbogacane, które zostały wprowadzone do obrotu w innym niż Rzeczpospolita Polska kraju członkowskim Unii Europejskiej zgodnie z prawem tego kraju, będą traktowane na zasadzie wzajemnego uznania i swobodnego przepływu towarów.
Czytaj: www.rcl.gov.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)