
Resort zdrowia kończy prace nad projektem rozporządzenia określającego, jakie produkty spożywcze będzie można sprzedawać w sklepikach szkolnych.
Wiceminister zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki odpowiadał w Sejmie (11 czerwca) na pytanie posła Dariusza Cezara Dziadzio (PSL), który przypomniał, że z dniem 1 września 2015 r., czyli z początkiem nowego roku szkolnego, wejdzie w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły sprzedać w nich tzw. śmieciowego jedzenia.
Poseł chciał się dowiedzieć, kiedy wydane zostanie przez ministra zdrowia rozporządzenie określające, jakie produkty spożywcze będzie można sprzedawać w sklepikach szkolnych. Rozporządzenie to ma objąć także jedzenie podawane np. w stołówkach.
Do wydania takiego rozporządzenia obliguje ministra zdrowia nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W ustawie zapisano, że tworząc listę produktów, które dzieci będą mogły jeść, minister będzie zobowiązany do uwzględnienia w niej wartości odżywczych i zdrowotnych oraz norm żywieniowych.
- Projekt rozporządzenia aktualnie znajduje się na końcowym etapie prac wewnętrznych w Ministerstwie Zdrowia. Spodziewam się, że w przeciągu najbliższych dni będzie ono przesłane do uzgodnień publicznych - odpowiedział Radziewicz-Winnicki. Zaznaczył, że wydanie tego rozporządzenia jest "niebywale trudnym legislacyjnie zabiegiem".
Jak wyjaśnił związane jest to m.in. z koniecznością przebadania dostępnych na rynku środków spożywczych. Dodał, że przygotowywane normy będą pierwszymi w Polsce, które określą, jakie środki i produkty spożywcze sprzyjają zdrowemu odżywianiu, a jakie zostaną uznane za tzw. śmieciowe jedzenie.
Zgodnie z nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia od 1 września 2015 r. wszystkie firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły sprzedać w nich tzw. śmieciowego jedzenia. Nowela zakazuje też reklamy tych produktów na terenie placówek i w ich pobliżu. Celem noweli jest bowiem wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci w wieku szkolnym przez ograniczenie ich dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla ich rozwoju.
Chodzi o produkty o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną przewlekłych chorób dietozależnych, np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym napoje energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- NASTĘPNA »
CZYTAJ TAKŻE
- 12:47 Pacjenci z chorobami jelit bez skutku szukają leków w aptekach
- 12:26 Poznań: lekarz wypisywał recepty na morfinę na życzenie pacjenta?
- 12:05 Prof. Matyja: do szpitali trafiają coraz młodsi pacjenci w coraz cięższym stanie
- 11:44 Prof. Gut o szczepionce z Chin: poszedłbym drogą Węgier i Słowacji. Na co mamy się oglądać?
- 11:23 Prof. Horban o szczepionkach: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
- 11:02 Koronawirus w Polsce: blisko granicy 16 tys. zakażeń i znów "rekordowe" Mazowsze
- 10:39 Najnowsze dane o koronawirusie w Polsce
- 10:33 Rusza akcja #niewszczepionkę. Zaszczepieni założą opaski i przypinki
- 10:12 Kraska o zakażeniach: dwukrotnie więcej niż we wtorek
- 09:58 Agencja Badań Medycznych tworzy Polską Sieć Badań Klinicznych
- 09:37 Polska szczepionka przeciwko Covid-19? Za drogo i za późno
- 09:16 Samorząd lekarski blokuje medyków ze Wschodu? Ministerstwo Zdrowia idzie do Sądu Najwyższego
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 735 406, zmarło 44 360 pacjentów
- 2 Prof. Horban: jesteśmy na fali wznoszącej, może warto wstrzymać szczepienia nauczycieli?
- 3 "Pani Jadzia z sanepidu" nadal aktywna. "Policja sanitarna? To niehumanitarne!"
- 4 Prof. Simon o pandemii: kiedy się skończy? Chyba nigdy
- 5 Program DOM i pulsoksymetry: pomysł znakomity, ale co z wykonaniem?
- 6 MZ o Planie Chorób Rzadkich - zapowiada ośrodki, diagnostykę i fundusze
- 7 Kolejne wirusy przekraczają granicę świata ludzi i zwierząt. Czy to tylko incydenty?
- 8 Kpt. dr Siewiera: pandemia mówi "sprawdzam". Włoscy lekarze rodzinni nie zawiedli
- 9 Plan dla chorób rzadkich już gotowy. 37 zadań do realizacji
- 10 Naukowcy z Poznania badają nastawienie Polaków do szczepionek przeciw COVID-19
- 11 Konkurs SUM: wybrano najlepszych dydaktyków i wykładowców przyjaznych studentom
- 12 Ukraińscy lekarze nie chcą się szczepić. Placówki wyrzucają szczepionki
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych