Lubelskie: salmonella zbiera żniwo

Autor: Kurier Lubelski/Rynek Zdrowia • • 20 lipca 2009 14:38

Wraz z nastaniem upałów inspektorzy sanitarni notują coraz częściej ogniska zatruć pokarmowych. W tym roku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Lublinie stwierdziła już ponad 250 przypadków zachorowań.

– Na początku roku zatrucia salmonellą pojawiały się sporadycznie. Teraz stwierdzamy ich najwięcej - stwierdza Janusz Słodziński, wojewódzki inspektor sanitarny w Lublinie. – Niestety, mimo powtarzanych od lat apeli, ludzie nie zachowują higieny przy przygotowywaniu posiłków. Zwłaszcza nieroztropnie postępują z jajami, które najczęściej są przyczyną zatruć.

Bakterie salmonelli zwykle znajdują się w drobiowym mięsie i właśnie w jajach. Należy dezynfekować je  albo sparzyć wrzątkiem skorupki. Należy starać się nie spożywać potraw z dodatkiem surowych jaj, np. mas do ciasta czy tatarów – podkreśla sanepid.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum