Łódź: menu z owadami pod lupą sanepidu

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia • • 26 lipca 2014 12:56

Kilka dni temu w OFF Piotrkowska w Łodzi otwarta została restauracja Insekt, serwująca dania z owadami. Menu zawierające m.in. świerszcze, karaczany i larwy mącznika trafiło jednak pod lupę sanepidu.

Przepisy sanitarne, na których opiera działalność Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi, nie przewidują jedzenia owadów przez ludzi - informuje Gazeta Wyborcza.

Urszula Jędrzejczyk, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Łodzi zaznacza, że polskie prawo nie nadąża za kulinarnymi modami: w Polsce owady nie są uznawane jako środek spożywczy. Potrzebne są dokumenty potwierdzające, że serwowane owady są bezpieczne dla ludzi.  Dlatego na razie w Insekcie nie mogą być podawane ani świerszcze, ani karaczany.

Joanna Narożniak, rzeczniczka sanepidu w Warszawie podkreśla, że gdyby warszawski restaurator chciał otworzyć lokal z owadami, dostałby decyzję odmowną, bo zwyczajowo w Polsce owadów się nie jada.

Więcej: http://lodz.gazeta.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum