Grzesiowski: podatek od cukru byłby dobrym sygnałem dla społeczeństwa

Autor: polskieradio24.pl/Rynek Zdrowia • • 05 stycznia 2020 19:01

Celem jest przede wszystkim wypromowanie zdrowego odżywiania, a to, że państwo nie popiera słodzonych produktów jest w tym kontekście znakomitym sygnałem dla społeczeństwa - powiedział na antenie PR24 dr Paweł Grzesiowski, pediatra, epidemiolog.

Fot. archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Rząd chce wykorzystać politykę fiskalną do walki m.in. z nadwagą i otyłością, które stają się coraz większym problemem zdrowotnym Polaków. Powstał projekt, który przewiduje m.in. nałożenie dodatkowej opłaty na napoje z dodatkiem substancji słodzących.

Dr Paweł Grzesiowski, pediatra, epidemiolog mówił na antenie PR24, że dostęp do niezdrowych produktów powinien być utrudniony, a najlepszym wyjściem byłoby to, gdyby w ogóle nie było ich na rynku. Zaznaczył, że "człowiek bardzo łatwo się uzależnia od cukru, więc producent, który chce, żeby jego produkt był popularny, dosładza go do maksymalnych ilości".

- Celem jest przede wszystkim wypromowanie zdrowego odżywiania, a to, że państwo nie popiera słodzonych produktów jest w tym kontekście znakomitym sygnałem dla społeczeństwa - powiedział lekarz.

Przypomniał, że cukier rozkłada się w naszym organizmie na proste substancje, proste związki chemiczne, które wprowadzają coś w rodzaju "burzy chemicznej" podkręcając bardzo silnie produkcję insuliny - składnika, który ma ten cukier obniżać. Ten mechanizm nie działa w nieskończoność. Po jakimś czasie zaczyna słabnąć. Jeżeli cukru jest za dużo, wpadamy w pułapkę wyczerpania trzustki, która produkuje insulinę.

To prowadzi do cukrzycy, otyłości, nowotworów, poważnego stanu zapalnego w organizmie, który może skończyć się wieloma różnymi problemami, chociażby uszkodzenia wątroby, nerek czy płuc.

Więcej: polskieradio24.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum