GIS/Rynek Zdrowia | 31-10-2019 21:01

GIS ostrzega: bakteria salmonella w pieprzu

Główny Inspektor Sanitarny poinformował w czwartek (31 października) o wycofaniu niektórych partii pieprzu czarnego mielonego ze względu na wykrycie bakterii salmonella.

Fot. GIS

W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Wycofaniu podlegają następujące wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38: pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021.

Firma Agnex Krzysztof Wierzbicki powiadomiła swoich odbiorców, którzy zakupili kwestionowane partie pieprzu, o konieczności wycofania i zwrotu ww. produktów oraz zamieściła informacje o wycofaniu produktów na stronie internetowej. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii. Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.

Czytaj: gis.gov.pl