GIS o wykryciu substancji alergennej w produkcie spożywczym

Autor: GIS/Rynek Zdrowia • • 19 listopada 2019 16:20

Główny Inspektora Sanitarny poinformował we wtorek (19 listopada) o wykryciu substancji alergennej - dwutlenku siarki w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji.

GIS o wykryciu substancji alergennej w produkcie spożywczym
Fot. GIS

Jak podaje GIS, w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego - dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Więcej: gis.gov.pl

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum