GIS: bakteria wywołująca listeriozę w partii boczku wędzonego

Autor: GIS/Rynek Zdrowia • • 30 czerwca 2020 17:53

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował we wtorek (30 czerwca) o wycofaniu partii boczku wędzonego Kraina Wędlin. Powodem takiej decyzji jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes.

Fot. GIS

Jak podał GIS, obecność bakterii wykryto w trakcie badań Inspekcji Weterynaryjnej w 2 z 5 badanych próbek. "Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - wyjaśniono.

Producent boczku wędzonego to Kraina Wędlin to Goodvalley Sp. z o.o. Jego dystrybutorem jest Jeronimo Martins Polska SA. Obie firmy rozpoczęły procedurę wycofania feralnej partii produktu.

Wycofywana partia boczku wędzonego ma numer 242.130649/73 i termin przydatności do spożycia 12.07.2020 / 13.07.2020.

Jak informuje GIS, listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. "U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy" - ostrzega GIS.

Czytaj: gis.gov.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum