GIS: bakteria w wędzonym łososiu, ryzyko listeriozy

Autor: GIS, MAK/Rynek Zdrowia • • 01 października 2020 18:49

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w środę (30 września) o wykryciu obecności bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii wędzonego łososia.

FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Chodzi o produkt "Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy", 200 g; wyprodukowany przez Almar Sp. z o.o. dla SCA PR Sp. z o.o. Zastrzeżenia dotyczą partii o numerze 0909/1, z terminem spożycia do 04.10.2020.

GIS podał, że w wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram) w jednej próbce produktu.

Podmiot odpowiedzialny za produkt rozpoczął procedurę wycofywania i informowania konsumentów o wykrytym zagrożeniu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gdyni nadzorujący producenta wszczął postępowanie kontrolne dotyczące zakładu oraz objął nadzorem proces wycofania produktu z rynku.

Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Najczęściej choroba ta przebiega pod postacią bakteriemii/posocznicy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i/lub zapalenia mózgu, albo niewielkich ropni mózgu, zwłaszcza zlokalizowanych w części środkowej i pniu mózgu. Listerioza dotyczy głównie osób starszych, kobiet w ciąży, noworodków oraz osób z upośledzeniem odporności.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum