Francja: przypadki zatrucia mięsem z bakterią E.coli

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 16 czerwca 2011 14:45

Siedmioro dzieci w Lille na północy Francji zatruło się mięsem, zawierającym bakterię pałeczki okrężnicy (E.coli) - podało w czwartek (16 czerwca) radio Europe 1. Zapewne nie jest to jednak szczep EHEC, który spowodował epidemię w Niemczech.

Francja: przypadki zatrucia mięsem z bakterią E.coli

Jak podały media, dzieci z objawami ciężkiego zatrucia pokarmowego przebywają od środy (15 czerwca) w szpitalu w Lille. Według lekarzy, stan dzieci jest "poważny, ale nie budzi niepokoju".

Cierpią one na przewlekłą biegunkę połączoną z krwawieniem. Troje dzieci poddano dializie. Zakażone mrożone kotlety sprzedawano w supermarkecie niemieckiej marki Lidl. Agencja AFP podała, powołując się na producenta towaru, że mięso importowano z Niemiec, Belgii i Holandii.

Według Regionalnej Agencji Zdrowia (ARS) z północnej Francji, znaleziona w Lille bakteria E.coli nie ma przypuszczalnie żadnego związku z epidemią EHEC w Niemczech, w wyniku której zmarło dotąd w Europie 38 osób. W Lille trwają badania nad weryfikacją tej hipotezy.

Producent zakażonych kotletów mielonych, francuska firma SEB, poinformował, że w okolicach Lille, w północnym regionie Nord-Pas-de-Calais, wprowadził w ostatnich dniach na rynek partię 10 tys. sztuk tego towaru o nazwie "Steak Country".

SEB zalecił już wszystkim francuskim sklepom wycofanie tej partii ze sprzedaży. Producent zaapelował także do wszystkich klientów, którzy nabyli wspomniany produkt, aby go nie jedli i odnieśli natychmiast do sklepu.

W związku z niepokojem we Francji wywołanym tą sprawą, fabrykant uruchomił także specjalną linię telefoniczną dla swoich konsumentów.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum