Ekspert: wyjątkowo dobre wyniki żywienia pozajelitowego w Polsce

Polska ma wyjątkowo dobre wyniki leczenia z użyciem tzw. żywienia pozajelitowego - powiedział PAP prof. Marek Pertkiewicz ze Szpitala im. Orłowskiego w Warszawie. Wyprzedzamy pod tym względem niemal wszystkie kraje zachodnie, nawet USA.

Przed kilkoma dniami urodziła dziecko ósma kobieta w Polsce i piąta w Warszawie, która od 1999 r. jest żywiona pozajelitowo w warunkach domowych. To wyjątkowo rzadkie przypadki nawet w krajach zachodnich - mówi specjalista.

Dotychczas w Europie urodziło się nie więcej niż 30 dzieci, w tym aż 8 w naszym kraju, których matki były żywione pozajelitowo przed zajściem w ciążę, a następnie przez cały okres ciąży. Równie dużo takich urodzeń jest tylko w Wielkiej Brytanii. Większość szczęśliwych matek była lub jest żywiona pozajelitowo z powodu tzw. zespołu krótkiego jelita (niezapewniającego odpowiedniego wchłaniania pokarmu - PAP).

Pięcioro dzieci urodziły w naszym kraju pacjentki leczone przez Poradnię Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego Szpitala Orłowskiego w Warszawie, a troje przez matki będące pod opieką Poradni Szpitala im. Pirogowa w Łodzi. Wszystkie wcześniej urodzone dzieci rozwijają się prawidłowo, najstarsze już uczą się w szkole.

Prof. Marek Pertkiewicz, szef kliniki chirurgii ogólnej i żywienia klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, powiedział, że żywienie pozajelitowe w okresie ciąży jest szczególnie trudne. Lekarz prowadzący takie żywienie musi dopasować podaż składników odżywczych do zmieniających się potrzeb ciężarnej matki i rozwijającego się płodu.

Wszystkie potrzebne do życia substancje odżywcze, takie jak białka, glukoza, tłuszcze, witaminy, elektrolity i sole mineralne, dostarczane są w płynie, bezpośrednio do żyły, najczęściej dużego naczynia krwionośnego. Pokarm wprowadzany jest poprzez zamontowany na stałe cewnik, do którego podłączane są worki z przygotowanym wcześniej płynem odżywczym.

Chory musi jedynie opanować przygotowywanie mieszanek. W Polsce pacjenci po odpowiednim przeszkoleniu sami przygotowują mieszanki pokarmowe specjalnie dostosowane przez lekarzy do każdego z nich osobno. Składniki są dostarczane z hurtowni na ogół raz na dwa tygodnie.

W Polsce żywienie pozajelitowe stosowane jest u prawie 800 osób dorosłych i około 200 dzieci. Najwięcej z nich, ponad 250 pacjentów, jest pod opieką Szpitala Orłowskiego. Część z nich po jakimś czasie udaje się ponownie przestawić na tradycyjnie żywienie. Zależy to od tego, na ile uda się zregenerować sprawność działania pozostawionego u nich fragmentu jelita. Na żywieniu pozajelitowym najdłużej żyje w naszym kraju 64-letni mężczyzna, który stosuje je od 29 lat. Cewnik wystarcza zwykle na 4-5 lat, ale u jednego pacjenta był on stosowany nawet przez 15.

Prof. Pertkiewicz podkreśla, że Polska może się pochwalić wyjątkowo małym odsetkiem powikłań żywienia pozajelitowego. - Jest to zasługa tego, że pacjenci sami przygotowują mieszanki odżywcz, tuż przed ich spożyciem - podkreśla. Dzięki temu, wbrew pozorom, jest mniej zakażeń.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.