Ekspert: właściwe żywienie kliniczne zmniejsza koszty hospitalizacji
Właściwe żywienie kliniczne może istotnie zmniejszyć koszty hospitalizacji - podkreśla dr n. med. Łukasz Drozd, ekspert w zakresie żywienia klinicznego.

Problem niedożywienia nie jest specyficzny tylko dla polskich warunków, ale - jak wskazuje Łukasz Drozd - w krajach, w których zwrócono na to uwagę, udało się zmniejszyć koszty hospitalizacji nawet o połowę.
- Poprzez właściwe zastosowania żywienia klinicznego zmniejsza się zużycie antybiotyków, ponieważ pacjenci mają mniejszą zapadalność na infekcje, szybciej goją się rany, a pacjent szybciej wychodzi do domu - podkreśla specjalista.
Przypomina też, że Ministerstwo Zdrowia stworzyło specjalne przepisy prawne regulujące problem żywienia klinicznego.
- Każdy pacjent powinien w dniu przyjęcia do szpitala zostać poddany ocenie żywieniowej - zaznacza dr Drozd. - Jeśli okaże się, że jest niedożywiony i wymaga żywienia klinicznego, powinien mieć je wdrożone w trakcie hospitalizacji. Cała procedura jest osobno refundowana przez NFZ, nie zwiększa zatem kosztów dla szpitala - mówi specjalista.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)