Ekspert: świąd i pokrzywka mogą być objawami alergii pokarmowej
Nie tylko dolegliwości związane z układem pokarmowym, ale także świąd, pokrzywka, obrzęk warg czy języka mogą być objawami alergii pokarmowej - mówi w rozmowie z RMF FM dr hab. Zenon Brzoza, alergolog z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Katowicach.

Najczęściej uczulają owoce morza, w tym ryby, a także orzechy, jajka i mleko - wylicza Brzoza.
Ciężkie reakcje alergiczne często zaczynają się od świądu skóry, pokrzywki, obrzęku ust i języka. Później może pojawić się duszność spowodowana obrzękiem górnych dróg oddechowych. Do tego często dochodzi biegunka, kurczowe bóle brzucha, wymioty, zawroty głowy, omdlenie, spadek ciśnienia tętniczego, a w najgorszej postaci nawet zatrzymanie krążenia i oddechu.
U osób bardzo mocno uczulonych takie objawy mogą się pojawić nawet po spożyciu niewielkich ilości pokarmu (np. orzechów czy ryb) - podkreśla dr hab. Brzoza i zwraca uwagę, że alergia pokarmowa często mylona jest z nietolerancją pokarmową. Zwykle objawy nietolerancji są łagodniejsze.
Osób cierpiących na uczulenia jest coraz więcej. Wiąże się to m.in. z rozwojem cywilizacyjnym.
Czytaj: www.rmf24.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)