Ekspert: ryzyko niedożywienia jest dużo większe u osób starszych
Pacjenci w podeszłym wieku mają mniejsze łaknienie, a niedożywienie z dnia na dzień przekłada się na gorszą jakość życia, apatię czy zniedołężnienie - mówi PAP dr n. med. Łukasz Drozd, ze szpitala Nutrico.

Światowa Organizacja Zdrowia wymienia niedożywienie jako jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie. Szczególną grupą ryzyka są osoby w podeszłym wieku, które zazwyczaj odczuwają mniejszy apetyt, a do tego chorują na różne choroby przewlekłe.
Niedożywanie objawia się w ten sposób, że "pacjent przechodzi w stan apatii, nic mu się nie chce - nie chce wychodzić z domu, nie chce się socjalizować, kontaktować z pozostałymi osobami, staje się z nią na dzień coraz bardziej - w cudzysłowie - zniedołężniały i wymaga coraz więcej opieki osób z zewnątrz" - wymienia dr n. med. Łukasz Drozd.
Jak dodaje, to lekarz rodzinny powinien zwrócić uwagę na to, "że coś niedobrego w zakresie niedożywienia dzieje się pacjentem, a jeśli pacjent w wieku podeszłym trafi do szpitala i zostanie uznany za niedożywionego, wówczas bezwzględnie powinno mu zostać włączone leczenie kliniczne".
Od 1 stycznia 2012 r. wszystkie szpitale w Polsce mają obowiązek przeprowadzenia przesiewowej oceny stanu odżywienia każdego przyjętego pacjenta. Dotyczy to wszystkich oddziałów szpitalnych, z wyjątkiem szpitalnych oddziałów ratunkowych (SOR) i oddziałów tzw. jednodniowych. Dokument oceniający stan odżywienia powinien się znaleźć w historii choroby każdego pacjenta.
Szpital Nutrico to pierwsze w Polsce Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywienia Klinicznego. Ośrodek specjalizuje się w przygotowywaniu mieszanin żywienia pozajelitowego. Firma wprowadziła nowoczesny system elektroniczny dla lekarzy, służący precyzyjnemu planowaniu składu mieszanek.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)