Eksperci PZH: myjmy ręce i warzywa, kupujmy jarzyny z pewnego źródła

Choć w Polsce nie stwierdzono obecności groźnych bakterii, wykrytych w Niemczech na hiszpańskich ogórkach, to warto kupować warzywa z pewnego źródła i dbać o higienę - przekonywali we wtorek (31 maja) specjaliści z Państwowego Zakładu Higieny.

Dotychczas w Niemczech z powodu zakażenia rzadko występującym i niebezpiecznym szczepem pospolitej bakterii Escherichia coli zmarło już co najmniej 15 osób. Wśród chorych przeważają kobiety (71 proc.), które jedzą więcej surowych warzyw, głównie osoby młode (88 proc.).

Jak zauważyli eksperci PZH, gdyby skażone warzywa trafiły na nasz rynek, zapewne doszłoby już do zachorowań. Ich zdaniem, choć ryzyko zachorowania jest niewielkie, jego ewentualne skutki mogłyby być bardzo poważne, zwłaszcza dla dzieci poniżej 5. roku życia i osób starszych.

- Lepiej kupować tylko sprawdzone jarzyny z dobrego źródła, od sprawdzonego sprzedawcy - radziła dr Halina Ścieżyńska z pracowni Mikrobiologii Żywności PZH. Według niej, polskie produkty rolne należą pod tym względem do najczystszych w Europie.

Skąd by nie pochodziły ogórki, sałata czy pomidory - podkreślali eksperci - trzeba je myć, a ogórki obierać ze skórki. Ważna jest także czystość deski do krojenia, noża czy naczyń, a przede wszystkim - mycie rąk. Również przechowując żywność w lodówce trzeba przestrzegać zasad higieny - na przykład płyn z mięsa czy drobiu nie może kapać na inne produkty w lodówce. Dlatego przydatne są plastikowe pojemniki.

- Typowe szczepy E.coli są nieszkodliwe, a nawet pożyteczne - zamieszkują jelita ludzi i zwierząt, pomagając w przyswajaniu pokarmów - mówił prof. Andrzej Zieliński z PZH. Niestety, niektóre szczepy - takie, jak ten o numerze O104, odpowiedzialny za obecną epidemię - wytwarzają silne toksyny. Tak zwana werotoksyna może spowodować nie tylko krwawą biegunkę, ale i zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który prowadzi od niebezpiecznego dla życia uszkodzenia nerek.

Do zachorowań dochodziło po zjedzeniu ogórków, sałaty i surowych pomidorów. Nie wiadomo na razie, skąd wzięły się bakterie na ogórkach.

Bakterie Escherichia coli przenoszą się poprzez brudne ręce, a do samego zachorowania dochodzi przeważnie drogą pokarmową. Okres inkubacji bakterii zwykle trwa od kilkunastu godzin do kilku dni, maksymalnie około tygodnia. - Prawdopodobnie najgorsze za nami. Niemcy zajęli się epidemią bardzo energicznie, a od kilku dni nie są tam zgłaszane nowe przypadki - powiedział prof. Zieliński

Dodał, że w razie biegunki należy zgłosić się do lekarza. W przypadku rozpoznania u pacjenta krwawej biegunki lub zespołu hemolityczno-mocznicowego lekarze informują powiatowego inspektora sanitarnego. - Przestrzeganie podstawowych zasad higieny pozwala unikać zachorowania - podsumował prof. Zieliński.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.