Blisko połowa Polaków się odchudza, ale nie zawsze z głową

Autor: newseria.pl/Rynek Zdrowia • • 28 września 2016 18:59

Nadwagę ma już 60 proc. Polaków, na otyłość choruje natomiast 27 proc. Prawie połowa usiłuje sama walczyć z nadmiarem kilogramów. Popełniają jednak błędy: rezygnują ze śniadań, wykluczają wartościowe produkty takie jak kasze czy pieczywo razowe.

Blisko połowa Polaków się odchudza, ale nie zawsze z głową
Fot. Fotolia

Jak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii Zarządzanie Kaloriami, 44 proc. ankietowanych stosowało dietę mającą na celu zmniejszenie masy ciała. Większość respondentów nie potrafiła jednak prawidłowo wytłumaczyć znaczenia terminu "dieta".

- Dla wielu osób dieta, to jakieś szczególne jedzenie, a nie każdy codzienny sposób odżywiania, jak mówi definicja. Dlatego niestety niewielu Polaków zmienia swoje codzienne nawyki żywieniowe, a tylko chwilowo stosuje jakiś inny niż zwykle sposób odżywiania - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, patrona kampanii Zarządzanie Kaloriami.

Aby walczyć z nadmiarem kilogramów 42 proc. ankietowanych wykluczyło z codziennego jadłospisu produkty bogate w cukry, a 40 proc. produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. 37 proc. usiłowało liczyć kalorie, wyznaczając ich dzienny limit. 16 proc. respondentów zdecydowało się natomiast na zastąpienie dotychczasowych produktów spożywczych ich wersją light.

Wykluczając pewne produkty z diety Polacy często popełniają poważne błędy np. rezygnując z węglowodanów, przestają jeść pieczywo razowe i kasze, przez co zmniejszają spożycie błonnika.

- W diecie ważna jest różnorodność produktów i wykluczanie jakiejś konkretnej grupy nie ma korzystnego wpływu na zdrowie. Powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że aby uzyskane efekty były trwałe, wszystkie zmiany w diecie muszą być dożywotnie. Co nie oznacza, że nigdy nie zjemy jakiegoś ulubionego wysokokalorycznego produktu, ale to, że zjemy go tylko od święta - mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.

Najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie - odpowiednio skomponowane zapobiega podjadaniu i sięganiu po słodkie przekąski. Ponadto dostarczanie odpowiedniej ilości energii w godzinach porannych jest zgodne z funkcjonowaniem naszego organizmu, w tym wydzielaniem hormonów uczestniczących w procesach metabolicznych.

Najważniejszy posiłek dnia jada jednak codziennie 75 proc. ankietowanych. W codziennej diecie, oprócz ilości i jakości jedzenia, ważna jest także regularność spożywania posiłków. Tymczasem tylko 44 proc. Polaków deklaruje, że jada regularne posiłki, a aż 61 proc. podjada między posiłkami.

- Regularne spożycie posiłków powoduje, że odczuwamy sytość i głód w określonym czasie, modulujemy czynność mózgu do tego, kiedy mamy spożywać posiłek. Jeżeli jemy od przypadku do przypadku, tracimy fizjologiczne poczucie głodu, co powoduje, że jemy na wszelki wypadek: bo mamy czas, bo akurat coś jest pod ręką, a nie dlatego, że rzeczywiście czujemy głód - mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.

Eksperci podkreślają, że w leczeniu otyłości najważniejsza jest regularność oraz zdrowy rozsądek. Nie należy poszukiwać chwilowych, cudownych diet, lecz mądrze i trwale zmienić nawyki żywieniowe.

Bardzo tłuste produkty zastąpić ich chudszą wersją, wprowadzić do codziennej diety odpowiednią ilość warzyw, zmienić sposób przygotowywania posiłków m.in. ograniczyć smażenie na rzecz gotowania i pieczenia bez użycia tłuszczu.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum