Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia | 03-02-2021 14:01

Badania: czy COVID-19 może powodować cukrzycę?

Jak przekonuje dr Jose Aleman, profesor endokrynologii, dowody wskazują, że COVID-19 może doprowadzić do pogłębienia problemów z metabolizmem i rozwinięcia się cukrzycy typu drugiego. Z danych na temat 3711 chorych na COVID-19, zebranych w ośmiu różnych badaniach wynika, że u więcej niż 1 na 10 po przejściu przez niego zakażenia wykrywano cukrzycę.

U 14,4 proc. chorych na COVID-19 po przejściu przez nich zakażenia wykryto cukrzycę typu 1 lub 2 - wynika z kolei z badań, których wyniki opublikowano w ubiegłym roku na łamach magazynu "Diabetes, Obesity and Metabolism".

Cukrzyca u ozdrowieńców może być skutkiem stanu zapalnego wywołanego przez wirusa lub problemów z wytwarzaniem insuliny spowodowanych przez COVID-19.

Najbardziej narażone na rozwinięcie się cukrzycy typu 2 w wyniku COVID-19 mają być osoby, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy, otyłość, insulinooporność lub nadciśnienie - pisze "Rzeczpospolita". Z kolei rozwinięciem się pocovidowej cukrzycy typu 1 mają być szczególnie zagrożone osoby z chorobami autoimmunologicznymi, seniorzy i ci, którzy mają problem z układem odpornościowym.

W niektórych przypadkach cukrzyca mogła pojawić się u uczestników badania przed zakażeniem, ale wykryto ją dopiero w związku z hospitalizacją z powodu COVID-19.

Więcej: rp.pl