Antybiotyki w hodowli zwierząt przyczyną lekoodporności u ludzi

Autor: biznes.interia.pl/Rynek Zdrowia • • 21 kwietnia 2015 09:37

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nadużywanie antybiotyków w hodowli zwierząt jest jedną z ważniejszych przyczyn narastania problemu lekoodporności u ludzi.

Antybiotyki w hodowli zwierząt przyczyną lekoodporności u ludzi
Fot. archiwum RZ

Nieuzasadnione użycie antybiotyków w hodowli zwierząt jest zabronione w Unii Europejskiej od 2006 roku, jednak przypadki takie się zdarzają.

Obecność niedozwolonego poziomu antybiotyków w jajkach lub mięsie może być efektem niewłaściwego dawkowania leku choremu zwierzęciu, nieprzestrzegania okresu karencji lub podania niedozwolonej dla danego gatunku substancji.

Jak twierdzą specjaliści minimalne dawki antybiotyków, które pozostają w produktach spożywczych, kumulują się w organizmie i powodują liczne problemy. W przypadku alergików nawet minimalna ilość antybiotyku może wzbudzić wstrząs anafilaktyczny.

Nadużywanie antybiotyków w hodowli zwierząt stało się też jedną z ważniejszych przyczyn narastania problemu lekoodporności u ludzi.

Jak mówiła portalowi rynekzdrowia.pl prof. Waleria Hryniewicz, krajowy konsultant w dz. mikrobiologii lekarskiej, antybiotyki stają się wszechobecne w hodowli zwierząt, ryb, produkcji kosmetyków czy środków czystości. Są dodawane nawet do farb i fug, co ma powstrzymać przed rozwojem w nich beztlenowców.

Konsultant zwracała uwagę, że przy stosowaniu antybiotyków w tych zakresach nie ma praktycznie żadnej kontroli.

Gwałtownie zwiększająca się liczba opornych drobnoustrojów powoduje, że zmniejsza się jednocześnie liczba skutecznych leków. W Unii Europejskiej w wyniku zakażenia bakteriami odpornymi na niektóre antybiotyki umiera rocznie 25 tys. ludzi. W 2050 roku odporność na antybiotyki może być przyczyną śmierci 10 mln ludzi.

Więcej: www.biznes.interia.pl

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum