8 lutego startuje Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego

Autor: oprac. KK • Źródło: Mat. prasowy08 lutego 2022 06:00

Od 8 do 12 lutego 2022 roku obchodzony jest Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego. Czym jest żywienie dojelitowe, na czym polega i jak duży wpływ ma na proces rekonwalescencji? Odpowiadają eksperci.

8 lutego startuje Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego
8 lutego startuje Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego Fot. Shutterstock
  • 8 lutego startuje Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego
  • Pacjenci nadal nie zawsze wiedzą, czym jest żywienie dojelitowe, na czym ono polega i jak duży wpływ ma na proces rekonwalescencji
  • Tymczasem jest to ukierunkowane, monitorowane działanie lecznicze podejmowane przez zespół specjalistów, mające na celu dostarczenie organizmowi pacjenta wszystkich niezbędnych substancji odżywczych

8 lutego startuje Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego

Naturalną drogą podawania posiłków jest droga doustna, jednak w sytuacji, w której ten sposób jest niemożliwy lub niewystarczający, powinno zostać wdrożone żywienie dojelitowe bezpośrednio do żołądka lub jelita (nazywane też żywieniem dojelitowym przez sztuczny dostęp), a w dalszej kolejności żywienie pozajelitowe (dożylne).

Jest to ukierunkowane, monitorowane działanie lecznicze podejmowane przez zespół specjalistów, mające na celu dostarczenie organizmowi pacjenta wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, w sposób, który ma poprawić stan odżywienia i pozwolić leczyć chorobę podstawową.

Niestety, żywienie kliniczne to wciąż dla chorych temat trudny. Pacjenci obawiają się stygmatyzacji i obniżenia jakości życia. Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego to czas rozmów z pacjentami, aby odpowiedzieć na ich pytania, m.in., w jakich sytuacjach stosuje się żywienie dojelitowe, jak długo trwa leczenie żywieniowe i z jakimi czynnościami się ono wiąże, biorąc pod uwagę komfort życia pacjenta.

Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego  to również dobra okazja, aby przybliżyć temat żywienia klinicznego jako integralnego elementu leczenia, zarówno w świadomości pacjentów, jak i personelu medycznego.

Terapie istotne m.in. dla pacjentów chorujących na nowotwór, w śpiączce, z poparzeniami

Wprowadzenie terapii w zakresie leczenia żywieniowego jest szczególnie istotne m.in. dla pacjentów chorujących na nowotwór, będących w śpiączce, z poparzeniami, a nawet dla wcześniaków.

Proces żywienia klinicznego prowadzi do mniejszej liczby powikłań u pacjentów, a to z kolei skutkuje znaczącym skróceniem ich pobytu w szpitalu. Taka sytuacja bezpośrednio przekłada się na zmniejszenie kosztów leczenia dla placówki. Co więcej, żywienie kliniczne jest w Polsce refundowane. Generuje w ten sposób więcej środków z NFZ oraz daje możliwość wykonywania przez placówki bardziej specjalistycznych procedur i większego kontraktowania, ze względu na zwiększoną liczbę punktów podczas akredytacji.

Pomimo tego, leczenie żywieniowe wciąż nie jest wystarczająco rozwijane w polskich szpitalach. Brakuje nie tylko wykwalifikowanego personelu medycznego, odpowiedniego sprzętu, ale także norm i zasad, które dla placówek medycznych mogłyby stanowić punkt wyjścia w rozwoju tego obszaru.

"Leczenie przez żywienie”. W tym roku trzecia edycja projektu

Naprzeciw tym potrzebom wychodzi POLSPEN, który od ponad dwóch lat organizuje projekt „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. W tym roku wystartowała już III edycja certyfikacji szpitali.

Zgłoszenia przyjmowane były do 28 lutego 2022. Udział w projekcie może wziąć każdy szpital, który spełnia podstawowe kryteria w zakresie żywienia klinicznego. Aby zgłosić się do programu należy wypełnić formularz na stronie: https://leczenieprzezzywienie.org/formularz-zgloszeniowy/

 - Dwie pierwsze edycje naszego programu pokazały, że kwestia leczenia żywieniowego nadal jest obszarem wymagającym poprawy w wielu placówkach w Polsce. Nieodpowiednio dobrana dieta oraz brak zastosowania odpowiedniej podaży dojelitowej lub pozajelitowej, czy brak specjalistów zajmujących się terapiami żywieniowymi, to problemy które niestety wciąż istnieją, a nie powinny mieć miejsca w żadnym szpitalu. Kontynuujemy więc pracę w ramach programu, mając nadzieję, że jak najwięcej szpitali wdroży dobre praktyki żywieniowe, co nie tylko przyczyni się do podnoszenia standardów leczenia w Polsce, ale przede wszystkim będzie skutkowało dobrem pacjenta  – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Więcej informacji o programie dostępnych jest  TU

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    Najnowsze