ZUS odpowiada na oświadczenie OZZL ws. druków zwolnień lekarskich

Autor: ZUS/Rynek Zdrowia • • 08 marca 2018 08:25

W związku z oświadczeniem wydanym 6 marca 2018 r. przez Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy, w sprawie ograniczenia w wydawaniu druków zwolnień lekarskich „ZLA” oraz wprowadzeniu od 1 lipca obligatoryjności wystawiania e-zwolnień, Zakład Ubezpieczeń Społecznych opublikował na swojej stronie internetowej wyjaśnienie.

Każdy z medyków, który zgłosi brak druków zwolnień, otrzyma z Zakładu nowe druki - zapewnił jednak ZUS.

"Rolą Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w projekcie elektronizacji zwolnień lekarskich było przygotowanie systemu informatycznego, który będzie obsługiwał cały projekt e-ZLA. System został przygotowany i funkcjonuje od 1 stycznia 2016 r. Dotychczas za jego pośrednictwem lekarze wystawili ponad 2,3 mln zwolnień. W celu ułatwienia pracy medykom i sprawniejszego wystawiania e-zwolnień, w grudniu ubiegłego roku ZUS wprowadził swój autorski certyfikat służący jako podpis elektroniczny" - czytamy w wyjaśnieniu opublikowanym przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

ZUS przyznał otwarcie - odpowiadając OZZL - że w związku z wejściem w życie od 1 lipca 2018 r. systemu e-zwolnień celowo ograniczył liczbę wydawanych jednorazowo bloczków zwolnień lekarskich (ZLA), "tak by nie były one gromadzone jako swego rodzaju zapas na przyszłość".

ZUS nie drukuje już nowych bloczków, a jedynie wydaje posiadane zapasy. Jak tłumaczy, liczba wydawanych bloczków oparta jest o statystyki liczby zwolnień wystawianych w minionych latach przez lekarzy.

"Żadnemu lekarzowi nie zabraknie druków zwolnień przed 1 lipca 2018 r. Każdy z medyków, który zgłosi brak druków zwolnień, otrzyma z Zakładu nowe druki" - zapewnił jednak ZUS.

"Podkreślamy jednocześnie, że to jak wygląda druk zwolnienia lekarskiego oraz zasady wystawiania zwolnień lekarskich określają w Polsce przepisy prawa, nie zaś Zakład Ubezpieczeń Społecznych" – konkluduje ZUZ.

Więcej: www.zus.pl.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum