PARTNER SERWISU
WHO nie zmieni raczej stanowiska ws. szczepionki AstraZeneca Na zmianę stanowiska WHO raczej się na zanosi. Fot. Shutterstock

WHO nie spodziewa się, by była zmuszona do zmiany stanowiska, iż korzyści z zastosowania szczepionki AstraZeneca przewyższają ryzyko związane z jej zastosowaniem.

• WHO monitoruje dane dotyczące pojawiania się rzadkich typów zakrzepów u osób zaszczepionych szczepionką AstraZeneca
  • Marco Cavaleri, dyrektor ds. szczepionek Europejskiej Agencji ds. Leków (EMA), podkreśla, że istnieje związek pomiędzy szczepionką a przypadkami zakrzepicy
  • EMA dokonuje przeglądu nowych danych nt. szczepionki. Ustalenia dziś lub jutro

Jak podaje Rzeczpospolita, Rogerio Gaspar, dyrektor WHO ds. regulacji przypomina, że Światowa Organizacja Zdrowia wraz z Europejską Agencją ds. Leków (EMA) i innymi agencjami regulującymi dopuszczenie leków i szczepionek do użycia, uważnie monitoruje dane dotyczące pojawiania się rzadkich typów zakrzepów u osób zaszczepionych szczepionką AstraZeneca.

Jednocześnie Gaspar podkreślił, iż WHO nie spodziewa się, aby była zmuszona zmienić swoje stanowisko iż korzyści z zastosowania szczepionki AstraZeneca przewyższają jakiekolwiek ryzyko związane z jej zastosowaniem.

Ekspert EMA: taki związek istnieje

To reakcja na wywiad, jakiego Marco Cavaleri, dyrektor ds. szczepionek Europejskiej Agencji ds. Leków (EMA), udzielił włoskiemu "Il Messaggero". Zapytany przez gazetę, czy można już zatem stwierdzić, że zakrzepica związana jest ze szczepionką, odpowiedział, że według niego to jasne, że taki związek istnieje. Zastrzegł jednak, że EMA nie wie na razie, co powoduje taką reakcję.

Zapowiedział, że w najbliższym czasie agencja stwierdzi, że "związek jest, ale jak do tego dochodzi, trzeba dopiero ustalić". Jako następny krok badań zapowiedział badanie poszczególnych grup wiekowych, zwłaszcza młodych kobiet.

Zastrzegł, że trudne będzie wskazanie limitu wieku osób, którym będzie można podawać preparat, jak zrobiły to niektóre kraje. - Powód jest bardzo prosty: jesteśmy agencją regulacyjną i musimy mieć bardzo precyzyjne dane na temat stosunku ryzyka i korzyści - dodał.

Będą nowe ustalenia?

- Agencje zdrowia publicznego, które zarządzają różnymi kampaniami szczepień, mają różne możliwości do dyspozycji i mogą z nich korzystać tak, jak uważają najlepiej - zaznaczył przedstawiciel EMA.

EMA w wydanym po publikacji tego wywiadu oświadczeniu podkreśliła, że nadal dokonuje przeglądu nowych danych dotyczących szczepionki i ma ogłosić swoje ustalenia w środę lub w czwartek.

Drogi Użytkowniku!