• PARTNER SERWISUpartner serwisu

RPD wystąpił do GIF o stanowisko i rekomendacje ws. przechowywania szczepionek

Autor: RPD/Rynek Zdrowia • • 13 marca 2018 13:41

Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak wystąpił do Głównego Inspektora Sanitarnego Marka Posobkiewicza o przekazanie stanowiska GIS ws nadzoru nad przechowywaniem szczepionek oraz o wskazanie rekomendacji dotyczących zmian prawnych w zakresie nadzoru nad całym łańcuchem dystrybucji.

Fot. Shutterstock

Rzecznik przypomniał, że w związku z informacjami z lutego 2018 r. nt. problemu podania szczepionek przeznaczonych do utylizacji (z powodu ich nieprawidłowego przechowywania), wystąpił do Głównego Inspektora Farmaceutycznego o przekazanie informacji w tej sprawie oraz o rekomendacje związane ze zdarzeniami z województwa lubuskiego, w którym co najmniej 385 pacjentom podano produkty lecznicze wyłączone z tzw. "zimnego łańcucha".

Czytaj: Szczepili pacjentów specyfikami nadającymi się wyłącznie do utylizacji

RPD przypomina, że zgodnie z art. 109 pkt 1a ustawy z dnia 6 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne to do zadań Inspekcji Farmaceutycznej należy kontrolowanie warunków transportu, przeładunku i przechowywania produktów leczniczych i wyrobów medycznych a szczepionki są produktami leczniczymi.

Z przepisów prawa wynika, że GIF jest organem odpowiedzialnym za zapewnienie jakości m.in. przechowywania i transportu szczepionek, zaś GIS odpowiada za szczepionki w kontekście dostępności oraz za kontrolowanie podmiotów leczniczych w zakresie realizacji działań zapobiegających szerzeniu się zakażeń i chorób zakaźnych. Są zatem dwa podmioty odpowiedzialne za nadzór jednak każdy w innym zakresie.

Więcej: www.brpd.gov.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum