PARTNER SERWISU
List otwarty do prezesa TVP w sprawie szczepień List otwarty do prezesa TVP w sprawie szczepień. Fot. Archiwum

Maciej Hamankiewicz, prezes NRL, 20 listopada po emisji programu Studio Polska wyemitowanego na antenie TVP Info (19 listopada) wystosował list otwarty do polskiego społeczeństwa, w którym podkreśla, że pomimo wcześniejszego pisma do prezesa TVP, by zaprzestano działań szkodzących zdrowiu publicznemu, Telewizja Polska kontynuuje akcję antyszczepionkową.

"Celem kolejnego programu było wywołanie w społeczeństwie lęku przed szczepieniami. Na taki cel wskazywał przede wszystkim sposób prowadzenia programu, uniemożliwiający przedstawienie racjonalnych przesłanek za szczepieniem, dopuszczający do obrażania obecnych w studio autorytetów medycznych. Zamiast spokojnego wysłuchania ekspertów medycznych, pojawiło się przejęcie na siebie roli ekspertów przez prowadzących, wskazujących, że rację ma jedynie ten, który jest przeciwny szczepieniom" - napisał w liście prezes Hamankiewicz.

Hamankiewicz zwrócił się do widzów programu, by dbali o swoje zdrowie, rozumiejąc, że zabezpieczenie się przed epidemiami może mieć miejsce tylko przez masowe szczepienia, które medycyna uważa za największe osiągnięcie redukujące choroby, które nie tak dawno dziesiątkowały Europę i świat.

Skierował też swoje słowa do ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła, by dołączył do jego wezwania i zaapelował do prezesa Telewizji Polskiej Jacka Kurskiego, by publiczna telewizja zaprzestała akcji antyszczepionkowej i zaczęła propagować zachowania prozdrowotne służące dobru publicznemu.

Więcej: www.nil.org.pl

Drogi Użytkowniku!