• PATRON HONOROWYpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Nie tylko palenie zwiększa ryzyko raka płuc

Autor: polishexpress.co.uk/Rynek Zdrowia • • 12 marca 2016 10:17

Badania przeprowadzone przez Stephanie Melkonian z University of Texas MD Anderson Cancer Center wykazały zależność pomiędzy regularnym spożywaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a ryzykiem zachorowania na raka płuc.

Nie tylko palenie zwiększa ryzyko raka płuc. Fot. Archiwum

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (np. chleb z białej mąki) podnoszą poziom glukozy we krwi, zwiększają produkcję insuliny i zawartość insulinopodobnych czynników wzrostu. Właśnie ten ostatni czynnik wydaje się być odpowiedzialny za podniesione ryzyko zachorowalności na raka płuc - dowodzi dr Stephanie Melkonian .

Badaczka zauważyła, że przyjmowanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym szczególnie naraża osoby niepalące, bo w tej grupie ryzyko zapadnięcia na nowotwór płuc był aż o 49 proc. większy niż u osób, które stosowały dietę nieskoglikemiczną. Z kolei u palaczy ryzyko takie było większe jedynie u 31 proc. badanych.

W badaniach wzięło udział 1 905 świeżo zdiagnozowanych pacjentów, wśród których byli zarówno palacze, jak i osoby niepalące.

Czytaj: www.polishexpress.co.uk

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum