• PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Eksperci: nie ma diet leczących z raka, ale są diety poprawiające leczenie

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 18 listopada 2018 12:40

Nie ma czegoś takiego, jak diety leczące raka, ale są takie, które w trakcie choroby i terapii mogą poprawić wyniki leczenia onkologicznego - przekonuje lek. Aleksandra Kapała z Centrum Onkologii w Warszawie, autorka książki "Dieta w chorobie nowotworowej".

Eksperci: nie ma diet leczących z raka, ale są diety poprawiające leczenie
- Nieprawidłowe żywienie i jego następstwa (np. otyłość) jest jednym z czynników ryzyka nawrotu choroby nowotworowej - podkreśla konsultant krajowy w dziedzinie onkologii klinicznej prof. Maciej Krzakowski. Fot. Archiwum

Specjalistka kieruje Szpitalnym Zespołem Żywieniowym warszawskiego Centrum Onkologii, jako lekarz zajmuje się leczeniem przy użyciu chemioterapii, jak i żywieniem klinicznym. To rzadkie w naszej służbie zdrowia połączenie specjalności, bo żywienie chorych jest wciąż w Polsce niedoceniane. Tymczasem może ono znacznie poprawiać rokowania chorego, a nawet uratować mu życie.

- Nieprawidłowe żywienie i jego następstwa (np. otyłość) jest jednym z czynników ryzyka nawrotu choroby nowotworowej - podkreśla konsultant krajowy w dziedzinie onkologii klinicznej prof. Maciej Krzakowski.

Jego zdaniem żywienie jest jednym z najbardziej istotnych elementów tzw. wspomagającego postępowania u chorych z nowotworami.

Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu dr hab. Stanisław Kłęk od wielu lat alarmuje, że co piąty chory z nowotworem umiera nie z powodu tej choroby, lecz kacheksji, czyli związanego w znacznym stopniu z niedożywieniem wyniszczenia organizmu.

- Wśród wszystkich pacjentów mamy ponad połowę niedożywionych chorych - podkreśla specjalista.

Tymczasem - dodaje - ''niedożywienie pogarsza skuteczność chemioterapii i radioterapii, powoduje częstsze występowanie efektów ubocznych, zwiększa liczbę powikłań pooperacyjnych".

Lek. Aleksandra Kapała z Centrum Onkologii w Warszawie w książce "Dieta w chorobie nowotworowej" wyjaśnia, jak osoby z chorobą nowotworową powinny się odżywiać, a raczej, w jaki sposób mogą sobie radzić z brakiem apetytu i niedożywieniem. Porady te specjalistka opiera na swych wieloletnich doświadczeniach, bo to pierwsza tego typu książka napisana przez lekarkę, onkologa klinicznego.

Nie znajdziemy w niej porad, jak dietą można się wyleczyć z choroby nowotworowej, a jedynie, jak odpowiednim odżywianiem można wspomagać leczenie onkologiczne i poprawić jakość życia.

- Nie ma diet leczących z raka - podkreśla Kapała. - Stosowanie diet antyrakowych jedynie wspiera konwencjonalną terapię onkologiczną.

- Jeśli trafisz do gabinetu, w którym ktoś oferuje wyzdrowienie z choroby nowotworowej za pomocą diety bądź stosowania suplementów albo żąda od ciebie porzucenia terapii onkologicznej na rzecz diety, bądź zapewnia o stuprocentowej skuteczności swoich metod bez powikłań - powinna ci się od razu zapalić czerwona lampa alarmowa - przekonuje specjalistka.

Aleksandra Kapała podaje wiele konkretnych rad jak pacjenci onkologiczni mogą się odżywiać, żeby poprawić samopoczucie i wzmocnić organizm, jak również poprawić wyniki leczenia onkologicznego i dłużej żyć. 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum