Eksperci: nie ma diet leczących z raka, ale są diety poprawiające leczenie
Nie ma czegoś takiego, jak diety leczące raka, ale są takie, które w trakcie choroby i terapii mogą poprawić wyniki leczenia onkologicznego - przekonuje lek. Aleksandra Kapała z Centrum Onkologii w Warszawie, autorka książki "Dieta w chorobie nowotworowej".

Specjalistka kieruje Szpitalnym Zespołem Żywieniowym warszawskiego Centrum Onkologii, jako lekarz zajmuje się leczeniem przy użyciu chemioterapii, jak i żywieniem klinicznym. To rzadkie w naszej służbie zdrowia połączenie specjalności, bo żywienie chorych jest wciąż w Polsce niedoceniane. Tymczasem może ono znacznie poprawiać rokowania chorego, a nawet uratować mu życie.
- Nieprawidłowe żywienie i jego następstwa (np. otyłość) jest jednym z czynników ryzyka nawrotu choroby nowotworowej - podkreśla konsultant krajowy w dziedzinie onkologii klinicznej prof. Maciej Krzakowski.
Jego zdaniem żywienie jest jednym z najbardziej istotnych elementów tzw. wspomagającego postępowania u chorych z nowotworami.
Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu dr hab. Stanisław Kłęk od wielu lat alarmuje, że co piąty chory z nowotworem umiera nie z powodu tej choroby, lecz kacheksji, czyli związanego w znacznym stopniu z niedożywieniem wyniszczenia organizmu.
- Wśród wszystkich pacjentów mamy ponad połowę niedożywionych chorych - podkreśla specjalista.
Tymczasem - dodaje - ''niedożywienie pogarsza skuteczność chemioterapii i radioterapii, powoduje częstsze występowanie efektów ubocznych, zwiększa liczbę powikłań pooperacyjnych".
Lek. Aleksandra Kapała z Centrum Onkologii w Warszawie w książce "Dieta w chorobie nowotworowej" wyjaśnia, jak osoby z chorobą nowotworową powinny się odżywiać, a raczej, w jaki sposób mogą sobie radzić z brakiem apetytu i niedożywieniem. Porady te specjalistka opiera na swych wieloletnich doświadczeniach, bo to pierwsza tego typu książka napisana przez lekarkę, onkologa klinicznego.
Nie znajdziemy w niej porad, jak dietą można się wyleczyć z choroby nowotworowej, a jedynie, jak odpowiednim odżywianiem można wspomagać leczenie onkologiczne i poprawić jakość życia.
- Nie ma diet leczących z raka - podkreśla Kapała. - Stosowanie diet antyrakowych jedynie wspiera konwencjonalną terapię onkologiczną.
- Jeśli trafisz do gabinetu, w którym ktoś oferuje wyzdrowienie z choroby nowotworowej za pomocą diety bądź stosowania suplementów albo żąda od ciebie porzucenia terapii onkologicznej na rzecz diety, bądź zapewnia o stuprocentowej skuteczności swoich metod bez powikłań - powinna ci się od razu zapalić czerwona lampa alarmowa - przekonuje specjalistka.
Aleksandra Kapała podaje wiele konkretnych rad jak pacjenci onkologiczni mogą się odżywiać, żeby poprawić samopoczucie i wzmocnić organizm, jak również poprawić wyniki leczenia onkologicznego i dłużej żyć.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)