Bakterie salmonelli mogą przyczynić się do rozwinięcia raka okrężnicy
W piśmie "Cell Reports Medicine" opublikowano badania, które wskazują, że salmonella może doprowadzić do rozwinięcia raka okrężnicy.

- Znane z powodowania zatruć pokarmowych bakterie Salmonella mogą sprzyjać rakowi okrężnicy
- W pierwszej kolejności zespół badaczy pod kierunek prof. Jun Sun przyjrzeli się danym z przeprowadzonego w Holandii retrospektywnego badania pacjentów z rakiem okrężnicy
- Amerykański zespół badaczy wykorzystał szczepy salmonelli, aby zbadać myszy z rakiem okrężnicy narażone na działanie bakterii
- - Eksperymenty z myszami i kulturami tkankowymi pokazują, że zakażenie salmonellą miało przewlekły wpływ na przyspieszenie wzrostu guza - zaznaczyła prof. Sun
Salmonella a rak okrężnicy
Zespół kierowany przez prof. Jun Sun z University of Illinois w Chicago (USA) badał próbki tkanki ludzkiego raka okrężnicy i modele zwierzęce (artykuł umieszczony w piśmie "Cell Reports Medicine"). Jak się okazało, narażenie na salmonellę było powiązane z rakiem okrężnicy, który rozwinął się wcześniej i powiększył bardziej.
Autorzy przyjrzeli się najpierw danym z przeprowadzonego w Holandii retrospektywnego badania pacjentów z rakiem okrężnicy. Pobrane podczas rutynowej operacji raka okrężnicy próbki tkanek zawierające przeciwciała przeciwko salmonelli pochodziły zwykle od osób, które miały gorsze wyniki w leczeniu.
Sun i jej zespół z USA wykorzystali szczepy salmonelli wyizolowane z tych próbek tkanek, badając myszy z rakiem okrężnicy, które były narażone na działanie bakterii. Zaobserwowali większe guzy i ich przyspieszony wzrost u myszy z ekspozycją na salmonellę. Zaobserwowali również, że zwiększyła się ilość salmonelli przeniesionej do guzów.
- Podczas infekcji salmonella przejmuje kontrolę nad podstawowymi szlakami sygnałowymi gospodarza, a te manipulacje molekularne mogą powodować transformację nowotworową. Obecna praca wskazuje nam, że potrzebne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy narażeniem na salmonellę a ryzykiem raka okrężnicy w USA i że praktykując po prostu bezpieczne przygotowywanie posiłków, możemy potencjalnie pomóc się chronić - powiedziała prof. Sun.
Obowiązkowa informacja do ZUS. Termin mija 31 stycznia
Zapowiedź dalszych badań
Również współpracownicy Sun z Holandii (uniwersytety w Lejdzie i Utrechcie) badali bakterie in vitro. W laboratorium połączyli ludzkie komórki rakowe i przedrakowe ze szczepem salmonelli i mierzyli wzrost lub zmiany w guzie. Jak się okazało, nawet jedna infekcja salmonellą powodowała transformację, a każda infekcja wykładniczo zwiększała tempo transformacji komórek.
- Eksperymenty z myszami i kulturami tkankowymi pokazują, że zakażenie salmonellą miało przewlekły wpływ na przyspieszenie wzrostu guza - zaznaczyła Sun. - Te dowody mówią nam, że musimy przyjrzeć się bliżej narażeniu na salmonellę jako środowiskowemu czynnikowi ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak okrężnicy.
Co zaskakujące, wcześniejsze wieloletnie badania prowadzone w innych ośrodkach sugerowały, że bakterie Salmonella mogłyby posłużyć do zwalczania nowotworów, na przykład raka płuca.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)