• PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Bakterie salmonelli mogą przyczynić się do rozwinięcia raka okrężnicy

Autor: oprac. JKB • Źródło: PAP20 stycznia 2023 06:21

W piśmie "Cell Reports Medicine" opublikowano badania, które wskazują, że salmonella może doprowadzić do rozwinięcia raka okrężnicy.

Bakterie salmonelli mogą przyczynić się do rozwinięcia raka okrężnicy
Bakterie Salmonella mogą powodować nie tylko zatrucia pokarmowe. Fot. Shutterstock
  • Znane z powodowania zatruć pokarmowych bakterie Salmonella mogą sprzyjać rakowi okrężnicy
  • W pierwszej kolejności zespół badaczy pod kierunek prof. Jun Sun przyjrzeli się danym z przeprowadzonego w Holandii retrospektywnego badania pacjentów z rakiem okrężnicy
  • Amerykański zespół badaczy wykorzystał szczepy salmonelli, aby zbadać myszy z rakiem okrężnicy narażone na działanie bakterii
  • - Eksperymenty z myszami i kulturami tkankowymi pokazują, że zakażenie salmonellą miało przewlekły wpływ na przyspieszenie wzrostu guza - zaznaczyła prof. Sun

Salmonella a rak okrężnicy

Zespół kierowany przez prof. Jun Sun z University of Illinois w Chicago (USA) badał próbki tkanki ludzkiego raka okrężnicy i modele zwierzęce (artykuł umieszczony w piśmie "Cell Reports Medicine"). Jak się okazało, narażenie na salmonellę było powiązane z rakiem okrężnicy, który rozwinął się wcześniej i powiększył bardziej.

Autorzy przyjrzeli się najpierw danym z przeprowadzonego w Holandii retrospektywnego badania pacjentów z rakiem okrężnicy. Pobrane podczas rutynowej operacji raka okrężnicy próbki tkanek zawierające przeciwciała przeciwko salmonelli pochodziły zwykle od osób, które miały gorsze wyniki w leczeniu.

Sun i jej zespół z USA wykorzystali szczepy salmonelli wyizolowane z tych próbek tkanek, badając myszy z rakiem okrężnicy, które były narażone na działanie bakterii. Zaobserwowali większe guzy i ich przyspieszony wzrost u myszy z ekspozycją na salmonellę. Zaobserwowali również, że zwiększyła się ilość salmonelli przeniesionej do guzów.

- Podczas infekcji salmonella przejmuje kontrolę nad podstawowymi szlakami sygnałowymi gospodarza, a te manipulacje molekularne mogą powodować transformację nowotworową. Obecna praca wskazuje nam, że potrzebne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy narażeniem na salmonellę a ryzykiem raka okrężnicy w USA i że praktykując po prostu bezpieczne przygotowywanie posiłków, możemy potencjalnie pomóc się chronić - powiedziała prof. Sun.

Zapowiedź dalszych badań

Również współpracownicy Sun z Holandii (uniwersytety w Lejdzie i Utrechcie) badali bakterie in vitro. W laboratorium połączyli ludzkie komórki rakowe i przedrakowe ze szczepem salmonelli i mierzyli wzrost lub zmiany w guzie. Jak się okazało, nawet jedna infekcja salmonellą powodowała transformację, a każda infekcja wykładniczo zwiększała tempo transformacji komórek.

- Eksperymenty z myszami i kulturami tkankowymi pokazują, że zakażenie salmonellą miało przewlekły wpływ na przyspieszenie wzrostu guza - zaznaczyła Sun. - Te dowody mówią nam, że musimy przyjrzeć się bliżej narażeniu na salmonellę jako środowiskowemu czynnikowi ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak okrężnicy.

Co zaskakujące, wcześniejsze wieloletnie badania prowadzone w innych ośrodkach sugerowały, że bakterie Salmonella mogłyby posłużyć do zwalczania nowotworów, na przykład raka płuca. 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum