×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

KARDIOLOGIA

Terapie, profilaktyka, badania. Najnowsze doniesienia medyczne

  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Żółte, pomarańczowe i zielone owoce oraz warzywa chronią przed miażdżycą. Dieta bogata w karotenoidy zbawienna dla tętnic

PAP; OPRAC. MP • Źródło: PAP

Żółte, pomarańczowe i zielone owoce oraz warzywa chronią przed miażdżycą. Dieta bogata w karotenoidy zbawienna dla tętnic
Żółte, pomarańczowe i zielone owoce oraz warzywa zbawienne dla tętnic Fot. AdobeStock

Bogata w karotenoidy dieta ma związek z mniej nasilonym odkładaniem się złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych - informuje pismo „Clinical Nutrition”.

Dodano: 24 czerwca 2023, 11:39 Aktualizacja: 24 czerwca 2023, 11:50

 

Marchew, szpinak, sałata, pomidory, słodkie ziemniaki zbawienne dla tętnic

Badania na grupie 200 osób w wieku od 50 do 70 lat przeprowadzili naukowcy z Instituto de Investigaciones Biomédicas August Pi i Sunyer (IDIBAPS) oraz Universitat Oberta de Catalunya (UOC) w Barcelonie (Hiszpania).

Dieta odgrywa kluczową rolę w chorobach układu krążenia. Karotenoidy to bioaktywne związki występujące w żółtych, pomarańczowych i zielonych owocach i warzywach, takich jak marchew, szpinak, sałata, pomidory, słodkie ziemniaki, brokuły, melony kantalupa, papryka, mango, papaja, morele i dynie. Karotenoidy są potencjalnie zdolne do zwalczania miażdżycy.

- Jednak przeprowadzone do tej pory badania nie były rozstrzygające, a nawet wydawało się, że podawane jako suplement mają szkodliwy wpływ - wyjaśniła kierująca pracami prof. Gemma Chiva Blanch.

200 objętych badaniem osób wchodziło w skład kohorty DIABIMCAP. Mierzono w ich przypadku dwa parametry: stężenie karotenoidów we krwi oraz obecność blaszek miażdżycowych w tętnicy szyjnej.

Miażdżyca to gromadzenie się tłuszczów - głownie "złego" cholesterolu (LDL) na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, co utrudnia krążenie krwi. Powstałe blaszki miażdżycowe zwężają naczynia krwionośne, co utrudnia przepływ krwi. Co gorsza, blaszki te mogą pękać i tworzyć zakrzepy, które utrudniają przepływ krwi. W rezultacie może dojść do zawału mięśnia sercowego (gdy krew nie dociera do serca) lub udaru niedokrwiennego (jeśli krew nie dociera do mózgu).

- Z badania wynika, że im większe stężenie karotenoidów we krwi, tym mniejsze obciążenie miażdżycą, szczególnie u kobiet. (...) Możemy więc potwierdzić, że dieta bogata w owoce i warzywa, a tym samym w karotenoidy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia - wskazała prof. Chiva Blanch.

Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00147-4/fulltext).

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    POLECAMY W PORTALU