Żółte, pomarańczowe i zielone owoce oraz warzywa chronią przed miażdżycą. Dieta bogata w karotenoidy zbawienna dla tętnic

Bogata w karotenoidy dieta ma związek z mniej nasilonym odkładaniem się złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych - informuje pismo „Clinical Nutrition”.
Marchew, szpinak, sałata, pomidory, słodkie ziemniaki zbawienne dla tętnic
Badania na grupie 200 osób w wieku od 50 do 70 lat przeprowadzili naukowcy z Instituto de Investigaciones Biomédicas August Pi i Sunyer (IDIBAPS) oraz Universitat Oberta de Catalunya (UOC) w Barcelonie (Hiszpania).
Dieta odgrywa kluczową rolę w chorobach układu krążenia. Karotenoidy to bioaktywne związki występujące w żółtych, pomarańczowych i zielonych owocach i warzywach, takich jak marchew, szpinak, sałata, pomidory, słodkie ziemniaki, brokuły, melony kantalupa, papryka, mango, papaja, morele i dynie. Karotenoidy są potencjalnie zdolne do zwalczania miażdżycy.
- Jednak przeprowadzone do tej pory badania nie były rozstrzygające, a nawet wydawało się, że podawane jako suplement mają szkodliwy wpływ - wyjaśniła kierująca pracami prof. Gemma Chiva Blanch.
200 objętych badaniem osób wchodziło w skład kohorty DIABIMCAP. Mierzono w ich przypadku dwa parametry: stężenie karotenoidów we krwi oraz obecność blaszek miażdżycowych w tętnicy szyjnej.
Miażdżyca to gromadzenie się tłuszczów - głownie "złego" cholesterolu (LDL) na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, co utrudnia krążenie krwi. Powstałe blaszki miażdżycowe zwężają naczynia krwionośne, co utrudnia przepływ krwi. Co gorsza, blaszki te mogą pękać i tworzyć zakrzepy, które utrudniają przepływ krwi. W rezultacie może dojść do zawału mięśnia sercowego (gdy krew nie dociera do serca) lub udaru niedokrwiennego (jeśli krew nie dociera do mózgu).
- Z badania wynika, że im większe stężenie karotenoidów we krwi, tym mniejsze obciążenie miażdżycą, szczególnie u kobiet. (...) Możemy więc potwierdzić, że dieta bogata w owoce i warzywa, a tym samym w karotenoidy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia - wskazała prof. Chiva Blanch.
Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00147-4/fulltext).

ZOBACZ KOMENTARZE (0)
POLECAMY W PORTALU
-
Kiedy można zwolnić pracownika na L4? Tych zasad trzeba przestrzegać
-
Trudniej będzie pozbawić pracy osobę na zwolnieniu lekarskim. Dziś wchodzą w życie nowe przepisy
-
Niezdolność do pracy. Te warunki trzeba spełnić, aby otrzymać świadczenie
-
ZUS zwraca pieniądze odkładane na emeryturę. Trzeba złożyć wniosek
-
Część przepisów o refundacji już obowiązuje. Apel do lekarzy: tych recept nie wystawiajcie
-
Zmienią się opłaty za pobyt w sanatoriach. Podwyżki dla kuracjuszy zamiast zmian