Tego nie wolno jeść przy wysokim ciśnieniu. Specjaliści opracowali listę

Specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej opracowali zalecenia dietetyczne przy nadciśnieniu tętniczym. Na liście zakazanej są popularne produkty.
17 marca wchodzą nowe przepisy ws. skierowań lekarskich
Zakazana lista w cukrzycy. Tego jeść nie wolno
Tego nie wolno jeść przy wysokim ciśnieniu. Specjaliści opracowali listę
Jak przypominają eksperci, nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, gdy w trzech pomiarach wykonanych w pozycji siedzącej po kilkuminutowym odpoczynku, w odstępach co najmniej kilkudniowych, wartości ciśnienia tętniczego wynoszą 140/90 mmHg lub więcej.
Zalecenia dietetyczne:
- Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, koniecznie dąż do uzyskania prawidłowej masy ciała.
- Zmniejsz spożycie soli (m.in. nie dosalaj potraw, unikaj żywności wysokoprzetworzonej, ogranicz spożycie wędlin wędzonych i peklowanych)
- Zwiększ spożycie potasu – składnika wpływającego na obniżenie ciśnienia krwi. Znajdziesz go głównie w warzywach, owocach i ziemniakach.
- Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Kilka razy w tygodniu wybieraj chudy drób bez skóry i przynajmniej 2 razy w tygodniu sięgnij po ryby. Mięso czerwone jedz tylko kilka razy w miesiącu. Aby obniżyć udział nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie wybieraj niskotłuszczowe (do 2% tłuszczu) produkty mleczne (mleko, sery, jogurty).
- Zwiększ spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywaj dwa razy w tygodniu ryby morskie pieczone lub gotowane. Unikaj smażenia, ponieważ niweluje ono korzystne właściwości ryby i podwyższa kaloryczność ze względu na dodany tłuszcz. Zadbaj o obecność w diecie oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego.
- Zwiększ udział w diecie niskotłuszczowych produktów mlecznych, które są bardzo dobrym źródłem białka i wapnia. Spożywaj 2-3 porcje dziennie produktów mlecznych. Jedna porcja to np. 1 szklanka mleka lub 1 kubek jogurtu (150 g).
- Jedz codziennie 4-5 porcji warzyw (1 porcja to np. 1 szklanka warzyw liściastych lub pół szklanki warzyw gotowanych). Staraj się aby warzywa znalazły się w każdym z trzech głównych posiłków. Owoce spożywaj w ilości 4-5 porcji dziennie – jeśli masz nadmierną masę ciała ogranicz spożycie owoców do 2-3 porcji dziennie. Porcja owoców to 1 średnie jabłko, gruszka, pomarańcza lub ¼ szklanki owoców suszonych.
- W ciągu dnia możesz wypić maksymalnie 2 filiżanki kawy i 3 filiżanki herbaty. Nie pij napojów zawierających kofeinę przed wysiłkiem fizycznym.
- Ostrożnie z alkoholem – dopuszcza się niewielkie jego spożycie, ale nie oznacza to, że jest zalecany. Osoba z nadciśnieniem może wypić okazjonalnie umiarkowaną ilość alkoholu: dla mężczyzny jest to 50-60 ml mocnego alkoholu, dwa kieliszki wina lub 0,33 l piwa. Dla kobiety ilości te są o połowę mniejsze.
- Zrezygnuj z palenia papierosów.
- Zwiększ aktywność fizyczną.
Specjaliści wskazują również, jakie produkty żywieniowe przy nadciśnieniu nie są zalecane. Na liście jest m.in. pieczywo cukiernicze, białe pieczywo, pełnotłuste mleko, sery pełnotłuste, topione, tłuste sery żółte oraz sery pleśniowe. Ponadto odradza się jedzenie tłustych mięs oraz śledzi oraz innych ryb solonych.
Tego przy wysokim ciśnieniu jeść nie należy:
- Pieczywo cukiernicze, białe pieczywo.
- Pełnotłuste mleko, mleko skondensowane, śmietana, śmietanki do kawy, sery pełnotłuste, sery topione, tłuste sery żółte, sery pleśniowe typu brie, camembert, roquefort.
- Tłuste mięsa: baranina, gęś, kaczka, tłuste wędliny, konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety, parówki, salami, kabanosy, kiełbasy.
- Śledzie i inne ryby solone, ryby wędzone, konserwy rybne, krewetki, małże, kraby, ostrygi, kawior.
- Smalec, słonina, podgardle, boczek, margaryny twarde, śmietana.
- Smażone, frytki, chipsy, placki ziemniaczane.
- Warzywa konserwowe.
- Kompoty i dżemy wysokosłodzone
- Orzechy solone, w czekoladzie, w panierkach
- Lody, ciasta z kremem, batony, bita śmietana, ciasta, torty, cukierki
- Sól kuchenna, pieprz naturalny, ostra papryka, chilli, ocet, mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli (np. jarzynka, vegeta), maggi, sos sojowy, majonez.
- Buliony i tłuste rosoły, zupy na wywarach z kości, zupy w proszku.
- Smażone, duszone z wcześniejszym obsmażeniem na głębokim tłuszczu, pieczone w dużej ilości tłuszczu.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)
POLECAMY W PORTALU
-
Nowa grupa zyskała prawo do darmowego sanatorium. Turnus trwa 21 dni
-
Do 31 marca trzeba złożyć ważny dokument w ZUS
-
Ważny lek na otyłość wchodzi do sprzedaży. To ma być przełom w leczeniu
-
ZUS wypłaci należne pieniądze. Koniecznie trzeba złożyć wniosek
-
Nawet 3176 zł miesięcznie. Nowe świadczenie z budżetu państwa. Wiadomo dla kogo i ile
-
Koniec recept i zwolnień lekarskich przez internet. W 2023 roku zmiany przepisów