KARDIOLOGIA

Terapie, profilaktyka, badania. Najnowsze doniesienia medyczne

  • PARTNER SERWISUpartner serwisu
  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Ta substancja zwiększa ryzyko niewydolności serca. Ważne ustalenia naukowców

OPRAC. JKB • Źródło: PAP

Ta substancja zwiększa ryzyko niewydolności serca. Ważne ustalenia naukowców
Niewydolność serca może być spowodowana przez metabolit. Fot. Shutterstock

Niewydolność serca Jak informuje pismo "Circulation: Heart Failure" podwyższony poziom fenyloacetyloglutaminy (PAG), która jest ubocznym produktem procesu rozkładania białek pokarmowych przez drobnoustroje jelitowe, może być bezpośrednio powiązany zarówno ze zwiększonym ryzykiem, jak i nasileniem niewydolności serca.

Dodano: 23 grudnia 2022, 07:15 Aktualizacja: 23 grudnia 2022, 09:15
  • Naukowcy z Cleveland przeanalizowali dane tysięcy pacjentów - jak się okazało, podwyższony poziom PAG był powiązany z ryzykiem niewydolności serca
  • - Pomiar poziomów PAG we krwi może bardzo ułatwić przewidywanie, kto jest zagrożony niewydolnością serca - powiedział dr Stanley Hazen z Lerner Research Institute
  • Dzięki nowym odkryciom naukowcy lepiej rozumieją, w jaki sposób mikrobiom jelitowy, poprzez poziomy PAG, jest powiązany z ryzykiem chorób serca

Niewydolność serca w Polsce dotyczy około 1 miliona osób

Niewydolność serca to stan, w którym serce nie może pompować wystarczającej ilości krwi i tlenu, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Problem ten dotyczy około 6,2 miliona dorosłych Amerykanów, a w Polsce - około miliona osób. Leczenie opiera się głównie na zmianie stylu życia (ograniczenie spożycia sodu) oraz przyjmowaniu leków.

- Pomimo postępów w terapii niewydolność serca nadal jest jedną z głównych przyczyn zgonów i przyjęć do szpitali w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie - powiedział współautor pracy, dr W. H. Wilson Tang z Cleveland Clinic Department of Cardiovascular Medicine. - Badania te sugerują, że warto lepiej zrozumieć, w jaki sposób możemy modyfikować poziomy PAG i obniżać ryzyko niewydolności serca.

Naukowcy z Cleveland przeanalizowali dane tysięcy pacjentów z dwóch niezależnych kohort badawczych, jednej z Europy, drugiej - ze Stanów Zjednoczonych. Jak się okazało, podwyższony poziom PAG był powiązany z ryzykiem niewydolności serca. Dalsze badania pozwoliły dzięki wprowadzeniu PAG do komórek serca w warunkach laboratoryjnych lepiej zrozumieć mechanizm stojący za związkiem PAG z niewydolnością serca.

- Pomiar poziomów PAG we krwi może bardzo ułatwić przewidywanie, kto jest zagrożony niewydolnością serca - powiedział dr Stanley Hazen z Lerner Research Institute. - Dane przemawiają za tym, że udostępnienie tego testu klinicystom wzbogaci ich arsenał testów diagnostycznych w kierunku niewydolności.

Jak mikrobiom jelitowy wpływa na serce?

Zespół kierowany przez dr Hazena (który jest również kierownikiem sekcji kardiologii prewencyjnej) już w roku 2020 odkrył związek między PAG a chorobami sercowo-naczyniowymi, w tym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i śmierci. W najnowszym badaniu wykazano, że PAG działa na funkcjonowanie receptorów adrenergicznych na płytkach krwi, wpływając na takie funkcje, jak ryzyko krzepnięcia krwi.

Nowe odkrycia poprawiają zrozumienie przez naukowców, w jaki sposób mikrobiom jelitowy, poprzez poziomy PAG, jest powiązany z ryzykiem chorób serca - i nasuwają potencjalne sposoby modyfikowania ryzyka związanego z PAG poprzez interwencje, takie jak dieta i stosowanie beta-blokerów.

- To badanie znacznie poszerza zakres możliwych powiązań między naszą dietą a tym, jak nasz mikrobiom jelitowy służy jako filtr naszej diety, wpływając na naszą podatność na rozwój różnych chorób - wskazał dr Hazen. - W tym przypadku drobnoustroje jelitowe tworzą metabolit z aminokwasu fenyloalaniny w białku dietetycznym, niekorzystnie wpływając na funkcję komórki mięśnia sercowego.

We wstępnych badaniach nad PAG w 2020 roku dr Hazen, Tang i ich współpracownicy wykazali, w jaki sposób PAG wpływa na wiele receptorów adrenergicznych w komórkach - w tym receptor beta-adrenergiczny, na który celują beta-blokery. Badania te sugerowały stosowanie leków takich jak karwedilol w celu przeciwdziałania skutkom PAG.

Jednym z kolejnych kroków, na których skupia się zespół dr Hazena, jest identyfikacja bakterii i ich enzymów, które pomagają w produkcji PAG, oraz opracowanie metod terapeutycznych mających na celu redukcję PAG. Jak wskazał dr Hazen, również interwencje dietetyczne mogą potencjalnie pomóc zmniejszyć ryzyko.



Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    POLECAMY W PORTALU