KARDIOLOGIA

Osoby zdrowe mogą używać masła, jednak ludzie z podwyższonym poziomem cholesterolu i zagrożone zawałem serca powinny go unikać - przekonuje w wypowiedzi dla PAP prof. Elżbieta Bartnikowska z zakładu dietetyki SGGW w Warszawie.
Specjalistka twierdzi, że spór o to, czym należy smarować pieczywo - masłem czy margaryną - ma długą tradycję, znacznie wybiegającą w przeszłość. Zaczął się już w latach przedwojennych, gdy zwiększono produkcję margaryny. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "margaritari", co znaczy perła, bo początkowo wyglądała jak masa perłowa.
Prof. Elżbieta Bartnikowska uważa, że błąd we wszelkich dyskusjach polega na tym, iż nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co należy używać: masło czy margarynę. - To zależy od tego, dla kto zestawiany jest jadłospis - podkreśla. Jako przykład podaje osoby z nadwagą czy otyłością, które powinny pozostawać na diecie redukującej masę ciała. - Zwykle zaleca się im zaprzestanie smarowania pieczywa, bo jest to najprostszy sposób, aby zmniejszyć całodobową podaż energii - dodaje.
Według specjalistki, masła mogą używać osoby zdrowe, bo dieta jest wtedy bardziej urozmaicona. - Jest to jeden ze sposobów zapobiegania niedoborom spożycia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - twierdzi.
Masło zawiera duże ilości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych lepiej wykorzystywane przez organizm aniżeli estry kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu. Są w nim również witaminy A i E oraz kwas linolowy. - Dlatego masło jest bardziej polecane w żywieniu dzieci, jak i osób starszych - podkreśla prof. Bartnikowska.
Smarowanie pieczywa masłem zalecane jest również o osób z upośledzonym wchłanianiem tłuszczów, np. z uszkodzeniem kosmków jelitowych, z tzw. zespołem jelita krótkiego, z cholestazą, czyli zastojem żółci, oraz u chorych na nowotwory ze zmianami zapalnymi jelit po napromienianiu.
- Ograniczenie spożycie masła rekomendowane jest natomiast w profilaktyce chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym oraz u osób ze zwiększonym poziom cholesterolu w osoczu - dodaje prof. Bartnikowska.
Prof. Wiktor Szostak z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ostrzega, że obecność cholesterolu w blaszkach miażdżycowych stwierdzono już w 1847 r. Po II wojnie światowej w badaniach Framingham wykazano, że podwyższony cholesterol we krwi zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
- Sprawdzono to również na przykładzie plemion afrykańskich Bantu. Murzyni, którzy byli wegetarianami, mieli niski poziom cholesterolu, jednak kiedy zaczęli jeść masło, jego poziom we krwi wzrastał. Po odstawieniu masła, poziom cholesterolu znowu spadał - twierdzi prof. Szostak.
W jego ocenie mniej szkodliwe niż się wydawało jest prawdopodobnie tłuste mleko, a nawet śmietana, ponieważ w produktach tych znajdują się otaczające tłuszcz mleczny fosfolipidowobiałkowe membrany. - Z opublikowanych niedawno badań wynika, że tłuszcz ten w ich otoczeniu nie podnosi poziomu złego cholesterolu LDL - wyjaśnia specjalista.
Takich otoczek nie ma w maśle, ponieważ w trakcie produkcji są one rozrywane i w większości oddzielane z maślanką. - To bardzo prawdopodobne, ale hipoteza ta wymaga jeszcze potwierdzenia w dalszych badaniach - podkreśla prof. Szostak.


CZYTAJ TAKŻE
POLECAMY
- ŚR, 23:24 Eksperci o stanowisku Episkopatu: następny krok, to będzie święta inkwizycja i palenie na stosie
- ŚR, 22:10 Zarzuty wobec prof. Maksymowicza są żenujące. Świadczą o braku wiedzy z medycyny
- ŚR, 21:51 Prof. Marek Brzosko rekomendowany na kolejną kadencję konsultanta krajowego
- ŚR, 21:39 We Włoszech sytuacja epidemiczna ulega niewielkiej poprawie, przy wysokiej śmiertelności
- ŚR, 20:59 Szwajcarzy pójdą do kina i teatru. Skorzystają też z ogródków restauracyjnych
- ŚR, 20:29 Opole na sztucznym lodowisku Toropol uruchamia masowy punkt szczepień
- ŚR, 19:58 Francja zdecydowała o podawaniu szczepionki Johnson&Johnson osobom powyżej 55 roku życia
- ŚR, 19:29 Cyfrowy Zielony Certyfikat umożliwi Europejczykom podróże jeszcze tego lata?
- ŚR, 19:06 Badanie anty-HCV pozwoli wykryć zakażenie wirusem HCV. Można go zrobić bezpłatnie
- ŚR, 18:39 Chętni na szczepienie są umawiani co 27 sekund - tak się to robi w gdańskim UCK
- ŚR, 18:11 Stołeczne pogotowie ratunkowe dzieli się swoimi karetkami z innymi
- ŚR, 17:38 Michał Dworczyk: szczepionki na Covid-19 nie leżą w magazynach. Dystrybuujemy je na bieżąco
- 1 Koronawirus w Polsce: 2 621 116 potwierdzonych zakażeń, zmarło 59 930 pacjentów
- 2 Sejm: gorąca dyskusja o dodatkach covidowych dla pracowników niemedycznych i nie tylko
- 3 Episkopat ma wątpliwości czy katolicy mogą przyjmować te dwie szczepionki przeciw Covid-19
- 4 Adam Niedzielski: w środę nowy komunikat dotyczący obostrzeń, nie ma jeszcze decyzji w tej sprawie
- 5 Minister zdrowia: przedłużamy obostrzenia, nie pojedziemy na majówkę
- 6 Dworczyk: na szczepienia zarejestrowało się już 64 tys. osób z rocznika 1962, jutro kolejny rocznik
- 7 Eksperci: karetki krążą z chorymi na COVID-19, bo ruch pacjentów jest źle zarządzany
- 8 Sejm: są lekarze dostający trzy dodatki covidowe, a pracownicy niemedyczni - żadnego
- 9 Kardiochirurg: uważasz, że pandemia to bzdura? Zapraszam na oddział covidowy
- 10 Johnson & Johnson opóźnia wejście szczepionki na unijny rynek, ale do Polski ma dotrzeć w środę
- 11 Alicja Jarosińska będzie szefować szpitalem w Hrubieszowie na czas epidemii
- 12 Skutki pandemii najbardziej odczuwają pacjenci w starszym wieku. Wiemy, jak im pomóc?
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych