KARDIOLOGIA

Terapie, profilaktyka, badania. Najnowsze doniesienia medyczne

  • PARTNER SERWISUpartner serwisu

Rafinowane zboża mogą zwiększać ryzyko chorób serca

• Źródło: PAP

Rafinowane zboża mogą zwiększać ryzyko chorób serca
Rafinowane zboża mogą zwiększać ryzyko chorób serca. Fot. Shutterstock

Wysokie spożycie rafinowanych zbóż wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej choroby wieńcowej, podczas gdy jedzenie produktów pełnoziarnistych zmniejsza to ryzyko - ustalili naukowcy z Iranu.

Dodano: 04 października 2022, 07:18 Aktualizacja: 04 października 2022, 07:39
  • Wysokie spożycie rafinowanych zbóż wiąże się ze zwiększonym ryzykiem przedwczesnej choroby wieńcowej
  • Jedzenie produktów pełnoziarnistych zmniejsza to ryzyko - ustalili naukowcy z Iranu
  • Poinformowali o tym podczas odbywającej się w Dubaju konferencji American College of Cardiology Middle East 2022

Typy zbóż a ryzyko choroby wieńcowej

Już wcześniejsze badania wskazywały na istnienie związku pomiędzy spożywaniem różnych typów zbóż a ryzykiem choroby wieńcowej.

Grupa naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Isfahanie postanowiła teraz sprawdzić, czy przewaga w diecie ziaren rafinowanych sprzyja wystąpieniu przedwczesnej choroby wieńcowej, czyli takiej, która pojawia się u mężczyzn poniżej 55. roku życia oraz u kobiet poniżej 65. roku życia.

Choroba ta często przebiega bezobjawowo we wczesnym okresie, ale z czasem może prowadzić do dławicy piersiowej, a nawet zawału serca. Znanymi czynnikami jej ryzyka są: palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie krwi i cukrzyca.

- Istnieje wiele różnych powodów tego, że ludzie spożywają więcej pełnych ziaren lub więcej ziaren rafinowanych. Często zależy to od dochodów, wykształcenia, kultury, w której się żyje, wieku - tłumaczy dr Mohammad Amin Khajavi Gaskarei, główny autor badania. - Niestety dietę, która obejmuje spożywanie dużej ilości rafinowanych zbóż, można uznać za podobną do tej opartej na niezdrowych cukrach i olejach.

Naukowiec tłumaczy, że ziarna (zboża) w procesie rafinacji zostają zmielone i oczyszczone z zarodków, otrębów, wielu składników odżywczych i większości błonnika. Wytyczne towarzystw medycznych, w tym WHO i American Heart Association, mówią, że w celu zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym posiłki powinny być skomponowane w oparciu o warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby i właśnie produkty pełnoziarniste.

W ramach swojego najnowszego badania dr Khajavi Gaskarei przyjrzał się nawykom żywieniowym 2099 osób z różnych irańskich miast i grup etnicznych. Uczestnicy otrzymali kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożywania posiłków zawierających ziarna pełne i rafinowane. Celem badaczy była ocena wpływu zachowań żywieniowych pacjentów na ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.

Po uwzględnieniu wszelkich czynników zakłócających okazało się, że wyższe spożycie oczyszczonych zbóż jest wyraźnie skorelowane z wyższym ryzykiem choroby wieńcowej, zaś częste spożycie pełnego ziarna jest powiązane z obniżeniem tego ryzyka.

- Ponieważ coraz więcej badań wskazuje na wzrost spożycia rafinowanych ziaren na całym świecie, a także na ich wpływ na ogólny stan zdrowia, ważne jest, abyśmy znaleźli sposoby na edukowanie ludzi w zakresie korzyści płynących ze spożycia produktów pełnoziarnistych - podsumowuje dr Khajavi Gaskarei. - Taktyki, które powinniśmy rozważyć, obejmują nauczanie lepszych wyborów żywieniowych w już szkołach i kampanie skierowane do ogółu społeczeństwa prowadzone prostym, zrozumiałym dla wszystkich językiem. Powinniśmy o tym mówić także w programach telewizyjnych, na konferencjach medycznych i publikować jak najwięcej badań na ten temat. Lekarze muszą również prowadzić takie rozmowy ze swoimi pacjentami.

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    POLECAMY W PORTALU